Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, zrobiłem model głowy w 3ds maxie, mam także teksturke (spłaszczoną) i teraz nie wiem ja zrobić zeby siatka sie ułożyła dobrze, a ręczne układania zajęłoby masakrycznie dużo czasu...

Jest w UV maping takie coś żeby samo ustawiało mape, odpowiednio do vieportu np góra dół itd, jednak to mi nie spłaszczy tekstury, jak zrobić zeby sama sie ładnie ułóżyła ?

Da sie tak ?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Najpierw musisz zamapowac obiekt, potem malujesz teksturę - teraz prawdopodobnie nie dopasujesz siatki do gotowej mapy. Jak nie chcesz się namęczyć użyj peltmappingu.

Napisano

poczytaj o pelt maping relax i unwrap .

Obecnie wiekszośc mapowania wykonuywana jest automatycznie, jednak i tak czeka cię sporo recznego machania. Zreszta co tam bede gadal mapowanie to dla wielu grafikow ulubiony etap przy projekcie ;)

Napisano

Napsiz do mnie na gg to dam ci video tutka o mappowaniu glowy :) w bardzo prosty sposob :) GG:9240300

Napisano
Witam, zrobiłem model głowy w 3ds maxie, mam także teksturke (spłaszczoną)

hihi jak Ty to rozkminiles zeby teksture najpierw namalowac?;) ja tam wielkim znawca nie jestem, ale jeli chodzi o pelta i glowki to ja nigdy do zadowalajacego efektu nie doszedlem, oczywiscie to tez zalezy od modelu... ja Ci moge powiedziec jak ja to robie... zaznaczam sobie poligony z przodu, z tylu, boki twarzy i dla kazdego zestawu poligonow planar mapping, potem laczenie reczne szwow, co jak sobie dobrze podzielisz glowke to sprowadza sie do weld selected, jakies lekkie prostowanie tego co sie pozawija, a zawsze sie cos pozawija :) ewentualnie wyciecie fragmentu i rozlozenie osobno tylko potem trzeba sobie szwy podmalowac... tu pomocne moga byc wynalazki typu bodypaint. A jesli wogole sie nie chcesz nameczyc to sobie strzel chocby i box mapping na calosc

i potem od razu do bodypaint, tylko wtedy to nie radze probowac czegos malowac w photoshopie do takiej mapy :)

pzdr...

Napisano

amrun -poto wlasnie jest pelt i relax zeby nie kombinowac tak jak Ty :)

najpierw robisz pelta puzniej relax i juz gotowe (no moze kilka drobnych recznych poprawek jeszcze)

Napisano

tia tylke ze jak mi ten pelt rozjezdza bliskie krawedzie i ja mam potem te kilka drobnych rzeczy poprawiac, to ja juz wole sobie 10 min wiecej spedzic nad tym laczeniem szwow i miec wszystko jak od linijki :] ja uzywam pelta nie mowie ze nie, nawet czesto, ale glowki to jednak dokladniej mi bez niego wychodza :)

pzdr...

Napisano

klucil sie nie bede (wszystko co napisales jest do obejscia automatycznie) :) kazdy ma swoje techniki. Kiedys robilem to Twoja metoda , jednak po wyrobieniu sobie nowej(metody) stara zupelnie zazucilem do organiki.

Pozdro

Napisano

Dobry efekt tez wychodzi z uzyciem Cylindrical mapping pozniej Unwrap i poprawki :)