Napisano 22 Czerwiec 200618 l ... zastanawiałem się jak oni to robią? Wstawiają modele 3D w prawdziwe fotki, tutoriali nie znalazłem. Jechałem autobusem no i eureka!!! Wymyśliłem!!! Po egzaminach zrobie z tego TUTKA bo nie mam czasu teraz. Zajęło mi to około 10 minut wraz z próbnymi renderami. Sorki jeśli spamuj. MOże się komuś przyda. Czekam na komętarze. Orginalne foto Mentalray - Skylight + Depth of Field Mentalray - Skylight + Direct Light + Depth of Field Aha zabiłem gołembia 0,5 tonowym blokiem niestety!!!??? upss
Napisano 22 Czerwiec 200618 l http://www.3dcar-gallery.com/tutorial/less03.htm ;) ale gratuluje kreatywności i dobrych chęci :)
Napisano 22 Czerwiec 200618 l eeeee tam nie ma tutków: http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs130/index.html ale rób swój, może będzie coś nowego
Napisano 22 Czerwiec 200618 l render ostatni najlepszy ale cienie na nim muszą być rozmyte jak jak na przedostatnim :)
Napisano 22 Czerwiec 200618 l jak oni to robią? raczej nie ma z tym problemu, caly sekret tkwi w odpowiednim ustawieniu swiateł, cieni i rendera;) pozdr
Napisano 22 Czerwiec 200618 l tez ostatnio nad tym myslalem... bardzo fajnie Ci to wyszlo... tez czekam na tutoriala ;] pozdro
Napisano 22 Czerwiec 200618 l Dzięki za linki. Moja metoda się troszeczke różni od tych w tutkach. na 1 renderrze jest sam skylight i uważałem że są za ciemne w porównaniu do otoczenia to dodałem jeszcze Direct stąd nie rozmazane cienie, ponieważ wydaje mi się że ta fotka nie była robiona w całkowicie zachmurzony dzień?
Napisano 22 Czerwiec 200618 l dodaj jeszcze aberacje, dof raczej niepotrzebny tu jest Ja jeszcze mało umiem i nie rozumiem o co chodzi?????? :/ Poprosze troszke jaśnie bo naprawde nie czaje??
Napisano 22 Czerwiec 200618 l z tego co widzę to fotka była robiona w całkiem pochmurny dzień, cienie są za ostre. Z tą aberracją to już lekka przesada, zresztą w tych warunkach i tak była by minimalna albo nawet niewidoczna (zależy od optyki aparatu) Lekki dof jak najbardziej wskazany bo żaden aparat cyfrowy ine ostrzy idealnie :) ) Aberracja to zjawisko przebarwiania na najbardziej kontrastowych fragmentach zdjęcia (gł. przepalonych bielach) wynika ono z niedoskonałości optyki aparatów. Dof, czyli głębia ostrości, "rozmywanie" obiektów oddalających się od punktu ostrości, zależy od ogniskowej obiektywu, zastosowanej przysłony oraz odległości od obiektu. Pozdrawiam :)
Napisano 22 Czerwiec 200618 l Nie no Dof to ja wiem co to jest przecież go użyłem, chodziło mi o aberacje. Dzięki za wskazówki Pozdro Nie do końca to co chciałem uzyskac:/ lece sie edukowac