mikeo Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Witam, Mam problem jak w temacie... Przygotowuje projekt poddasza - jedno duze pomieszczenie... Scenka renderowana w VRAY-u. W zwiazku z tym wszystkei elementy sceny sa widoczne przy renderingu. Razem scenka ma ponad 3 mln. poli. Przy niektorych ujeciach kjamery moge poukrywac czesc obiektow - wtedy jest ok. 2 mln poli i jest OK, ale przy renderingu calej scenki max mi sie wywala! Wyskakuje komunikat o bledzie w programie i tyle. Mial moze ktos kiedys z tym jakies doswiadczenia? Jesli tak prosze o info co moge w maxie/vrayu ustawic aby mimo wszystko chodzilo ok. Komp nie jest jakims rzęchem - p4D 2,8 Ghz, 2 giga ramu... Z gory dzieki za odpowiedzi pzdr Michal
SWRSC Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 to musi byc naprawde duże poddasze :) jaki dokładnie błąd wywala?
mirach Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Jest taki bajer jak vray proxy, ja nigdy nie musialem tego uzywać, więc ci nie powiem dokładnie jak to działa, ale wiem że za jego pomocą można renderować wielgachne sceny, moze pogooglanie za tym coś ci pomoże. Mirach
jaras Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 teraz jest gorąco i mój komp też się zaczął wieszać ni stąd ni z owąd ;) zainstalowałem dodatkowego coolera w postaci wentylatora pokojowego, ściągnąłem obudowę i jest OK - może to jest przyczyna bo wieszał sie tylko przy renderowaniu , przy normalnej pracy wszystko bylo ok
SWRSC Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 hah, na takei maszyny to potrzeba dobrago chłodzenia p4d mają skłonności do grzania. Dobrym sposobem na ochłodzenie wnętrza kompa jest pożądny zasilacz, który nie będzie się mocno grzał.
vv3k70r Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 wyrenderuj scene na stabilniejszej maszynie, jakims trupowatym p3; pamieci ddr na chipsetach pod te nowe procesory sa nieco "niestabilne"; polecam wylaczenie stronicowania dysku, wylaczenei innych programow (wszystkich procz explorerow i sys, awtqb i paru innych systemowych procesow); przemyslenia koncepcji zliczania sceny; przydzielenia w windzie sztywnego zakresu pameici dla programu na ten czas;
mikeo Napisano 2 Lipiec 2006 Autor Napisano 2 Lipiec 2006 witam, Dzieki wszystkim za odpowiedzi... poddasze ma 100m2, wiec chyba raczej duze:), ale jak juz pisalem scenka miala ok. 3 mln poli... Jakos sobie poradzilem, bo jednak wyrenderowalo mi:) A robilem w sumie wszystko na raz: 1) wywalalem z pamieci wsystkie niepotrzbne progamy, 2) ukrywalem niepotrzebne elementy (niewidoczne w danym ujeciu), 3) zmienilem render region - chociaz w ogole nie wiem czy to cos daje:) 4) zwiekszylem plik stronnicowania razem to wszystko jakos pomoglo... jeszcze raz dzieki, pzdr michal
Rekomendowane odpowiedzi