Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie czy można w mentalu renderować "na pół" tzn. zostawie kompa na noc, obliczy mi GI i FG, wyłączę kompa, a potem na drugą noc obliczy mi już ten właściwy rendering.

Chodzi o to czy da się obliczenia GI i FG zapisać w jakimś pliku i potem w czasie renderowania komputer nie będzie musiał już tego liczyć??

Da się coś takiego zorbić?? I wogóle jak coś takiego zrobić??

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

można zapisać mapy photonów i fg do plików, a potem odznaczyć liczenie i tylko podać plik z mapą

Napisano

no to robisz tak... jak masz ustawiony mental ray juz jako renderer to przechodzisz na zakładkę Indirect Illumination... wlaczasz GI i FG... ale teraz co najwarzniejsze... w ustawieniach FG i GI masz takie cos jak Photon/FG Map. Klikasz poprostu na [...] przy linijce w której powinien by jakiś plik... wybierasz lokalizacje photon mapy i zapisujesz. Tylko teraz nie wiem co zrobic zeby sie wylaczyl po wyliczeniu tych map

Napisano
  • Autor
można zapisać mapy photonów i fg do plików, a potem odznaczyć liczenie i tylko podać plik z mapą

Ale jak to zrobić??

Napisano

Jestem pewien na 100%, że pod F1 masz tutka, gdzie jest wytłumaczone co należy robić - sam go robiłem kiedyś

Napisano
  • Autor

Zrobiłem mape, ale jak chce teraz renderować to od początku mi wylicza GI i FG, dlaczego??

Napisano

odznacz opcję rebuild - GI nie będzie się przeliczac na nowo, ale FG zawsze - tylko że szybciej