patry Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Witam, mam pytanie czy można w mentalu renderować "na pół" tzn. zostawie kompa na noc, obliczy mi GI i FG, wyłączę kompa, a potem na drugą noc obliczy mi już ten właściwy rendering. Chodzi o to czy da się obliczenia GI i FG zapisać w jakimś pliku i potem w czasie renderowania komputer nie będzie musiał już tego liczyć?? Da się coś takiego zorbić?? I wogóle jak coś takiego zrobić??
masater Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 można zapisać mapy photonów i fg do plików, a potem odznaczyć liczenie i tylko podać plik z mapą
merv_ Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 no to robisz tak... jak masz ustawiony mental ray juz jako renderer to przechodzisz na zakładkę Indirect Illumination... wlaczasz GI i FG... ale teraz co najwarzniejsze... w ustawieniach FG i GI masz takie cos jak Photon/FG Map. Klikasz poprostu na [...] przy linijce w której powinien by jakiś plik... wybierasz lokalizacje photon mapy i zapisujesz. Tylko teraz nie wiem co zrobic zeby sie wylaczyl po wyliczeniu tych map
patry Napisano 4 Lipiec 2006 Autor Napisano 4 Lipiec 2006 można zapisać mapy photonów i fg do plików, a potem odznaczyć liczenie i tylko podać plik z mapą Ale jak to zrobić??
SWRSC Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Patry a ty czytasz to co Ci ludzie piszą czy tylko trzaskasz posty?
XaoC Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Jestem pewien na 100%, że pod F1 masz tutka, gdzie jest wytłumaczone co należy robić - sam go robiłem kiedyś
patry Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 Zrobiłem mape, ale jak chce teraz renderować to od początku mi wylicza GI i FG, dlaczego??
SWRSC Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 odznacz opcję rebuild - GI nie będzie się przeliczac na nowo, ale FG zawsze - tylko że szybciej
Rekomendowane odpowiedzi