Jump to content

jak odczytać wymiary przeskalowanego obiektu?

rasta

Recommended Posts

Witam,

Mam pewien problem odnoścnie wymiarów boxa. Chodzi mi o to że jeśli stworze boxa o wymiarach np. 35x35x0 i przeskaluje go np na mniejszy to wymiary pozostają te same. A przecież box jest mniejszy. Jak zatem odczytać realne wymiary przeskalowanego obiektu??

Z góry dzięki za pomoc.

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Nie wiem, chyba gdzieś jest zapisana. Dopiero teraz zauwazyłem, że chodzi o maxa, a ten chyba nie pokazuje nigdzie skali.

O ile pamiętam, możesz utworzyć obiekt tape, który pełni rolę linijki i możesz sobie pomierzyć wszystko w scenie. Znajdziesz go w grupie obiektów "Helpers".

skala będzie pokazywana jeśli klikniesz na rozkaz "scale", to na dole maksowskiego okna w tych takich trzech białych polach pisze jaka jest aktualna skala (jeśli objekt nie jest skalowany to pisze tam 100).

button z lewej tych trzech pól nie może być kliknięty na żółto, inaczej ciągle będzie 100 (skala relatywna/absolutna)

ale lepjej dać collapse x-form (w utilities), i potem measure (też w utilities).

być może jest do tego też jakieś lepsze narzędzie niż measure, nie wiem.

edit lepiej słuchaj piotrka, widzę że mnie wyprzedził i pisze bardziej do rzeczy niż ja.

To już nie wiem, jak chcesz to wykombinować.

Może prościej będzie, jeśli odczytasz współrzędne obu wierzchołków, i obie policzysz tą odległość?

W1 = (x1, y1, z1)

W2 = (x2, y2, z2)

odleglosc = (|x1 - x2|^2 + |y1-y2|^2+|z1-z2|^2)^(1/2)

Oznaczenia:

W1 - wierzchołek 1 (współrzędne wierzchołka 1 - x,y,z)

W2 - wierzchołek 2 (współrzędne wierzchołka 2 - x,y,z)

|...| - moduł liczby

^ - potęga

:)

zeby mierzyc dokladnie miedzy wierzcholkami uzyj vertex snap (prawy myszki na ikonce z magnesem pierwszej z lewej > wybierasz vertex i odznaczasz grid > wychodzisz i teraz klikasz lewym na to samo).

pozdrawiam

edit:

bo wiercholki brzmialo jak male swinki :D