Napisano 1 Sierpień 200618 l Witam, Mam pewien problem odnoścnie wymiarów boxa. Chodzi mi o to że jeśli stworze boxa o wymiarach np. 35x35x0 i przeskaluje go np na mniejszy to wymiary pozostają te same. A przecież box jest mniejszy. Jak zatem odczytać realne wymiary przeskalowanego obiektu?? Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 1 Sierpień 200618 l Nie wiem, chyba gdzieś jest zapisana. Dopiero teraz zauwazyłem, że chodzi o maxa, a ten chyba nie pokazuje nigdzie skali. O ile pamiętam, możesz utworzyć obiekt tape, który pełni rolę linijki i możesz sobie pomierzyć wszystko w scenie. Znajdziesz go w grupie obiektów "Helpers".
Napisano 1 Sierpień 200618 l Autor A jest możliwosc zmierzenia tą miarką odległość od jednego wierzchołka obiektu do drugiego (w przestrzeni). Chodzi mi o dokładny wynik.??
Napisano 1 Sierpień 200618 l skala będzie pokazywana jeśli klikniesz na rozkaz "scale", to na dole maksowskiego okna w tych takich trzech białych polach pisze jaka jest aktualna skala (jeśli objekt nie jest skalowany to pisze tam 100). button z lewej tych trzech pól nie może być kliknięty na żółto, inaczej ciągle będzie 100 (skala relatywna/absolutna) ale lepjej dać collapse x-form (w utilities), i potem measure (też w utilities). być może jest do tego też jakieś lepsze narzędzie niż measure, nie wiem. edit lepiej słuchaj piotrka, widzę że mnie wyprzedził i pisze bardziej do rzeczy niż ja.
Napisano 1 Sierpień 200618 l Autor A jest jakis inny sposób?? bo nie mam pojęcia jak wykombinować mierzenie jednego wierzchołka od drugiego...:(
Napisano 1 Sierpień 200618 l To już nie wiem, jak chcesz to wykombinować. Może prościej będzie, jeśli odczytasz współrzędne obu wierzchołków, i obie policzysz tą odległość? W1 = (x1, y1, z1) W2 = (x2, y2, z2) odleglosc = (|x1 - x2|^2 + |y1-y2|^2+|z1-z2|^2)^(1/2) Oznaczenia: W1 - wierzchołek 1 (współrzędne wierzchołka 1 - x,y,z) W2 - wierzchołek 2 (współrzędne wierzchołka 2 - x,y,z) |...| - moduł liczby ^ - potęga :)
Napisano 1 Sierpień 200618 l zeby mierzyc dokladnie miedzy wierzcholkami uzyj vertex snap (prawy myszki na ikonce z magnesem pierwszej z lewej > wybierasz vertex i odznaczasz grid > wychodzisz i teraz klikasz lewym na to samo). pozdrawiam edit: bo wiercholki brzmialo jak male swinki :D