Obywatel Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Cześć. Mam kości RAM 667mHz na dualu, ale niestety działają mi tylko na 533mHz. Jakieś ograniczenie jest czy coś? Płyta główna: Abit AL8, Procesor: Intel D 820.
Cruzh3r Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 http://www.eltris.pl/szczegoly-plyty_glowne-socket_775-abit-897.html Twoja płyta główna obsługuje tylko 400/533 ddr2:/ Trzeba było kupić płyte pod zwykłe ddrki bo ddr2 dopiero przy 800mhz dorównuje 400 ddr1, pod względem wydajności.
Obywatel Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 LoL. Odkopuję wątek, bo właśnie odkryłem, że da się to ustawić. Abit ma własną zakładkę uGuru, także ręcznym ustawianiem nic nie wskórałem. Nie chcę wiedzieć ile czasu straciłem przez to oczekując na rendery. Cruzh3r: Znalazłeś jedną stronę akurat, co podaje złe parametry. Hehe skutecznie odwiodło mnie to od próbowania ustawienia tego jak trzeba : ) Też się zdziwiłem, bo zanim kupiłem ten sprzęt sprawdzałem nie jeden raz konfigurację.
hkropinski Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 to jak juz jest taki watek to ja zadam swoje pytanie bo jest podobne;) chcialbym kupic taką plytę - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31015 i teraz nie wiem, bo mam karty pamieci 4x256 433mhz. karty bym mial przez pewnien okres czasu, zanim nie przybedzie na nowe:D wiec czy te kości ruszą na tej plytce? nie musi byc taka sama wydajnosc, byle by chodzilo:D pozdr
krzysioo Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 433MHz czyli DDR1, tak? Nie ma mowy aby to działało. Za Chiny Ludowe nawet nie wetkniesz kości DDR1 na płytę z DDR2.
hkropinski Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 ehh szkoda... ale dzieki za odpowiedz;) pozdr
Obywatel Napisano 6 Listopad 2006 Autor Napisano 6 Listopad 2006 Jaaaa jak nie to, to cos nowego. procesor (P D 820) na spoczynku w biosie grzeje mi sie do 60oC. Any ideas? Radiator odkurzony.
Remedy Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 Wcześniej się w BIOSie nie grzał? U mnie jest identycznie, tzn. kiedy wchodzę do biosu to procek się grzeje jakby nad czymś usilnie pracował. Poza tym czym się przejmujesz? Chyba nie zostawiasz go na noc w BIOSie? Czy przy podkręcaniu pamięci (pewnie poprzez magistralę systemową) nie zapomniałeś zmienić dzielnika dla procesora? Podejrzewam, że mnożnik ma zablokowany.
Obywatel Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 Znaczy przytoczyłem fakt, że w samym BIOSie się grzeje w sensie, że w stanie spoczynku komputer osiąga wysoką temperaturę. Kości RAM też nie podkręcałem, bo to jest taktowanie nominalne, to raczej nie jest problem z tym związany. Za to postawiłem nową diagnozę: chyba podczas transportu radiator przez drgania przestał przylegać dokładnie do procesora, bo obserwuję przy chwilowym większym obciążeniu gwałtowny wzrost temperatury na parę sekund. Ech zawsze coś musi być nie tak ;-)
Rekomendowane odpowiedzi