urban Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 Polska legenda: Nie wiadomo dokładnie, w której kamienicy na Krzywym Kole mieszkał Bazyliszek; wiadomo natomiast, że jego całkiem wierną (chyba) podobiznę można zobaczyć nad wejściem do restauracji "Bazyliszek" na południowej stronie Rynku Starego Miasta. Podobno tam też kiedyś ludzie zamieniali się w kamień, kiedy przyszło do płacenia rachunku... Obrazki pokazujące tę historię są także wysoko na fasadzie pewnej kamienicy na Rynku Starego Miasta - spróbujcie je odnaleźć podczas niedzielnego spaceru na Stare Miasto. Ciekawe, że podobne legendy o smokach pilnujšcych skarbów istnieją również w innych europejskich miastach mających średniowieczne korzenie (np. Wiedeń). Daleka rodzinka krakowskiego smoka wawelskiego?
Leru Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 urban -> znany i lubiany bazyliszek ;) witam i powodzenia życzę!
urban Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Napisano 6 Sierpień 2006 Będę rozbudowywał cały czas ten szkic to jest baza szkic:
giorgione Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 a może przybliżyć bazyliszka by był tuż przed bohaterem??
Ania Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 a ja zawsze myślałam że bazyliszek to takie małe agresywne coś wielkości jamnika.
vv3k70r Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 po kiego czorta ten mur jak bazyl w srodku? :) moze daj ujecie spoza muru, tutaj trzebaby dodac zbyt wiele sladow zycia, jakies siano, kuty, odpadki, duzo glupot.....
hkropinski Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 Ania -> to co ty nie oglądałaś Harrego Pottera??:D:D bo ja oglądałem i wydawało mi sie ze to nog nie mialo:/
Ania Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 pottera nie oglądałam, a o bazyliszku mi czytała mama jak byłam mała i tak sobie go wyobrażałam. wielkośc jamnika, nie kształt.
urban Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 za wzór wybrałem sobie coś takiego: pochodzi z tej samej strony co cytat z pierwszego postu (zresztą kto wie jak wygląda bazyliszek :P) Edit Vv3k70r --> chyba rzeczywiście zmienię koncepcje, zamierzam dać jakieś kammienne posągi tych 'śmiałków' któerzy chcieli stoczyć walkę z bazyliszkiem. Ale jeszcze zamin wezmę się za prace przeczytam jeszcze raz dokładnie tą legendy i przemyślę koncept pozdrawiam
Master Kiełbaster Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 był gdzieś opis :P mix kury z jaszczurką chiba
vv3k70r Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Urban-i z tymi smialkami jest to sluszna koncepcja... o ile w legendzie bylo ze zamineial ciala w kamien... a nie zloto, bron i klejnoty... moglbys uzyc golych posagow obwieszonych resztakami pancerza i szmat... wszystko oczywiscie okraszone zlotem... zastanawia mnie czy slepiec moglby pokonac Bazyla :)
hkropinski Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 nie lepiej cegly zastąpić porządną teksturą? pozdr
urban Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 poważnie nad tym się właśnie zastanawiałem bo nad ręczną robótką spędziłbym 5 dni włącznie z murami :P
dariusz Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 to displacem pojedź, bedzie ładnie i szybko 1
hkropinski Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 hmm... dominuje tu raczej bajowy klimat awięc będziesz musiał dać równiez takie tekstury. kontrasty powinny być zróznicowane, kolory soczyste, widzial bym tu kolorystykę taką jak w dicsworldzie u klicka i jarasa, scena nie bedzie chyba tak złozona jak np u mnie więc mozesz śmiało pakować poligony w szczegóły na wszystkich modelach, pozdrawiam
urban Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 powiem co chciałbym jeszcze dodać do tej pracy puki co naopewno w kazdym z tych stojaków będzie inna broń: halabardy miecze buławy morgenstern czy jakoś tak ;) w tej górnej części wieżyczki będą oknai jeszcze będą pochodnie na niej, później będzie z 2 muru wejście do kolejnej wieżyczki jeszcze w tych obu jeśliach z mórów do wieży będą pochodnie jeszcze w całej wierzyce będą okna
JmTm00 Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 To jest ta wieza w tle tak? Mam nadzieje ze starczy Ci sił by dotrzeć do pierwszego planu :]
urban Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 hehe mam nadzieje że tak :D jeszcze na 2 planie m,a być domek : zniszkoczy póxniej zajmę sie postaciami najpier bazyliszkiem później głownym bochateram a na końcu kammiennymi posągami :D
SirAnen Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 nie chce sie jakos poganiac ani nic ale kolorki juz powoli proboj bo potem przy natloku obiektow musi to jakos wygladac:)
Rekomendowane odpowiedzi