Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Polska legenda:

Nie wiadomo dokładnie, w której kamienicy na Krzywym Kole mieszkał Bazyliszek; wiadomo natomiast, że jego całkiem wierną (chyba) podobiznę można zobaczyć nad wejściem do restauracji "Bazyliszek" na południowej stronie Rynku Starego Miasta. Podobno tam też kiedyś ludzie zamieniali się w kamień, kiedy przyszło do płacenia rachunku... Obrazki pokazujące tę historię są także wysoko na fasadzie pewnej kamienicy na Rynku Starego Miasta - spróbujcie je odnaleźć podczas niedzielnego spaceru na Stare Miasto.

Ciekawe, że podobne legendy o smokach pilnujšcych skarbów istnieją również w innych europejskich miastach mających średniowieczne korzenie (np. Wiedeń). Daleka rodzinka krakowskiego smoka wawelskiego?

• Odpowiedzi 22
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

po kiego czorta ten mur jak bazyl w srodku? :)

moze daj ujecie spoza muru, tutaj trzebaby dodac zbyt wiele sladow zycia, jakies siano, kuty, odpadki, duzo glupot.....

Napisano

pottera nie oglądałam, a o bazyliszku mi czytała mama jak byłam mała i tak sobie go wyobrażałam. wielkośc jamnika, nie kształt.

Napisano

za wzór wybrałem sobie coś takiego:

Bazyliszek.jpg

pochodzi z tej samej strony co cytat z pierwszego postu (zresztą kto wie jak wygląda bazyliszek :P)

Edit

Vv3k70r --> chyba rzeczywiście zmienię koncepcje, zamierzam dać jakieś kammienne posągi tych 'śmiałków' któerzy chcieli stoczyć walkę z bazyliszkiem. Ale jeszcze zamin wezmę się za prace przeczytam jeszcze raz dokładnie tą legendy i przemyślę koncept

pozdrawiam

Napisano

Urban-i z tymi smialkami jest to sluszna koncepcja... o ile w legendzie bylo ze zamineial ciala w kamien... a nie zloto, bron i klejnoty... moglbys uzyc golych posagow obwieszonych resztakami pancerza i szmat... wszystko oczywiscie okraszone zlotem...

zastanawia mnie czy slepiec moglby pokonac Bazyla :)

Napisano

hmm... dominuje tu raczej bajowy klimat awięc będziesz musiał dać równiez takie tekstury. kontrasty powinny być zróznicowane, kolory soczyste, widzial bym tu kolorystykę taką jak w dicsworldzie u klicka i jarasa, scena nie bedzie chyba tak złozona jak np u mnie więc mozesz śmiało pakować poligony w szczegóły na wszystkich modelach, pozdrawiam

Napisano

powiem co chciałbym jeszcze dodać do tej pracy puki co naopewno w kazdym z tych stojaków będzie inna broń: halabardy miecze buławy morgenstern czy jakoś tak ;) w tej górnej części wieżyczki będą oknai jeszcze będą pochodnie na niej, później będzie z 2 muru wejście do kolejnej wieżyczki jeszcze w tych obu jeśliach z mórów do wieży będą pochodnie jeszcze w całej wierzyce będą okna

Napisano

hehe mam nadzieje że tak :D jeszcze na 2 planie m,a być domek : zniszkoczy póxniej zajmę sie postaciami najpier bazyliszkiem później głownym bochateram a na końcu kammiennymi posągami :D

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności