urban Posted August 5, 2006 Share Posted August 5, 2006 Polska legenda: Nie wiadomo dokładnie, w której kamienicy na Krzywym Kole mieszkał Bazyliszek; wiadomo natomiast, że jego całkiem wierną (chyba) podobiznę można zobaczyć nad wejściem do restauracji "Bazyliszek" na południowej stronie Rynku Starego Miasta. Podobno tam też kiedyś ludzie zamieniali się w kamień, kiedy przyszło do płacenia rachunku... Obrazki pokazujące tę historię są także wysoko na fasadzie pewnej kamienicy na Rynku Starego Miasta - spróbujcie je odnaleźć podczas niedzielnego spaceru na Stare Miasto. Ciekawe, że podobne legendy o smokach pilnujšcych skarbów istnieją również w innych europejskich miastach mających średniowieczne korzenie (np. Wiedeń). Daleka rodzinka krakowskiego smoka wawelskiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leru Posted August 5, 2006 Share Posted August 5, 2006 urban -> znany i lubiany bazyliszek ;) witam i powodzenia życzę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 6, 2006 Author Share Posted August 6, 2006 Będę rozbudowywał cały czas ten szkic to jest baza szkic: Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgione Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 a może przybliżyć bazyliszka by był tuż przed bohaterem?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ania Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 a ja zawsze myślałam że bazyliszek to takie małe agresywne coś wielkości jamnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vv3k70r Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 po kiego czorta ten mur jak bazyl w srodku? :) moze daj ujecie spoza muru, tutaj trzebaby dodac zbyt wiele sladow zycia, jakies siano, kuty, odpadki, duzo glupot..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hkropinski Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 Ania -> to co ty nie oglądałaś Harrego Pottera??:D:D bo ja oglądałem i wydawało mi sie ze to nog nie mialo:/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ania Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 pottera nie oglądałam, a o bazyliszku mi czytała mama jak byłam mała i tak sobie go wyobrażałam. wielkośc jamnika, nie kształt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 7, 2006 Author Share Posted August 7, 2006 za wzór wybrałem sobie coś takiego: pochodzi z tej samej strony co cytat z pierwszego postu (zresztą kto wie jak wygląda bazyliszek :P) Edit Vv3k70r --> chyba rzeczywiście zmienię koncepcje, zamierzam dać jakieś kammienne posągi tych 'śmiałków' któerzy chcieli stoczyć walkę z bazyliszkiem. Ale jeszcze zamin wezmę się za prace przeczytam jeszcze raz dokładnie tą legendy i przemyślę koncept pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Kiełbaster Posted August 7, 2006 Share Posted August 7, 2006 był gdzieś opis :P mix kury z jaszczurką chiba Link to comment Share on other sites More sharing options...
vv3k70r Posted August 7, 2006 Share Posted August 7, 2006 Urban-i z tymi smialkami jest to sluszna koncepcja... o ile w legendzie bylo ze zamineial ciala w kamien... a nie zloto, bron i klejnoty... moglbys uzyc golych posagow obwieszonych resztakami pancerza i szmat... wszystko oczywiscie okraszone zlotem... zastanawia mnie czy slepiec moglby pokonac Bazyla :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 7, 2006 Author Share Posted August 7, 2006 update: Link to comment Share on other sites More sharing options...
hkropinski Posted August 7, 2006 Share Posted August 7, 2006 nie lepiej cegly zastąpić porządną teksturą? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 7, 2006 Author Share Posted August 7, 2006 poważnie nad tym się właśnie zastanawiałem bo nad ręczną robótką spędziłbym 5 dni włącznie z murami :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
dariusz Posted August 7, 2006 Share Posted August 7, 2006 to displacem pojedź, bedzie ładnie i szybko 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 8, 2006 Author Share Posted August 8, 2006 kolejny update: Link to comment Share on other sites More sharing options...
hkropinski Posted August 8, 2006 Share Posted August 8, 2006 hmm... dominuje tu raczej bajowy klimat awięc będziesz musiał dać równiez takie tekstury. kontrasty powinny być zróznicowane, kolory soczyste, widzial bym tu kolorystykę taką jak w dicsworldzie u klicka i jarasa, scena nie bedzie chyba tak złozona jak np u mnie więc mozesz śmiało pakować poligony w szczegóły na wszystkich modelach, pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirAnen Posted August 8, 2006 Share Posted August 8, 2006 Zobaczymy jaki bedzie kolorek Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 8, 2006 Author Share Posted August 8, 2006 powiem co chciałbym jeszcze dodać do tej pracy puki co naopewno w kazdym z tych stojaków będzie inna broń: halabardy miecze buławy morgenstern czy jakoś tak ;) w tej górnej części wieżyczki będą oknai jeszcze będą pochodnie na niej, później będzie z 2 muru wejście do kolejnej wieżyczki jeszcze w tych obu jeśliach z mórów do wieży będą pochodnie jeszcze w całej wierzyce będą okna Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 8, 2006 Author Share Posted August 8, 2006 update: Link to comment Share on other sites More sharing options...
JmTm00 Posted August 8, 2006 Share Posted August 8, 2006 To jest ta wieza w tle tak? Mam nadzieje ze starczy Ci sił by dotrzeć do pierwszego planu :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 8, 2006 Author Share Posted August 8, 2006 hehe mam nadzieje że tak :D jeszcze na 2 planie m,a być domek : zniszkoczy póxniej zajmę sie postaciami najpier bazyliszkiem później głownym bochateram a na końcu kammiennymi posągami :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirAnen Posted August 8, 2006 Share Posted August 8, 2006 nie chce sie jakos poganiac ani nic ale kolorki juz powoli proboj bo potem przy natloku obiektow musi to jakos wygladac:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts