Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Polska legenda:

Nie wiadomo dokładnie, w której kamienicy na Krzywym Kole mieszkał Bazyliszek; wiadomo natomiast, że jego całkiem wierną (chyba) podobiznę można zobaczyć nad wejściem do restauracji "Bazyliszek" na południowej stronie Rynku Starego Miasta. Podobno tam też kiedyś ludzie zamieniali się w kamień, kiedy przyszło do płacenia rachunku... Obrazki pokazujące tę historię są także wysoko na fasadzie pewnej kamienicy na Rynku Starego Miasta - spróbujcie je odnaleźć podczas niedzielnego spaceru na Stare Miasto.

Ciekawe, że podobne legendy o smokach pilnujšcych skarbów istnieją również w innych europejskich miastach mających średniowieczne korzenie (np. Wiedeń). Daleka rodzinka krakowskiego smoka wawelskiego?

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 7,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

urban -> znany i lubiany bazyliszek ;) witam i powodzenia życzę!

Napisano
  • Autor

Będę rozbudowywał cały czas ten szkic to jest baza

szkic:

bazyliszekwy5.jpg

Napisano

a ja zawsze myślałam że bazyliszek to takie małe agresywne coś wielkości jamnika.

Napisano

po kiego czorta ten mur jak bazyl w srodku? :)

moze daj ujecie spoza muru, tutaj trzebaby dodac zbyt wiele sladow zycia, jakies siano, kuty, odpadki, duzo glupot.....

Napisano

Ania -> to co ty nie oglądałaś Harrego Pottera??:D:D bo ja oglądałem i wydawało mi sie ze to nog nie mialo:/

Napisano

pottera nie oglądałam, a o bazyliszku mi czytała mama jak byłam mała i tak sobie go wyobrażałam. wielkośc jamnika, nie kształt.

Napisano
  • Autor

za wzór wybrałem sobie coś takiego:

Bazyliszek.jpg

pochodzi z tej samej strony co cytat z pierwszego postu (zresztą kto wie jak wygląda bazyliszek :P)

Edit

Vv3k70r --> chyba rzeczywiście zmienię koncepcje, zamierzam dać jakieś kammienne posągi tych 'śmiałków' któerzy chcieli stoczyć walkę z bazyliszkiem. Ale jeszcze zamin wezmę się za prace przeczytam jeszcze raz dokładnie tą legendy i przemyślę koncept

pozdrawiam

Napisano

Urban-i z tymi smialkami jest to sluszna koncepcja... o ile w legendzie bylo ze zamineial ciala w kamien... a nie zloto, bron i klejnoty... moglbys uzyc golych posagow obwieszonych resztakami pancerza i szmat... wszystko oczywiscie okraszone zlotem...

zastanawia mnie czy slepiec moglby pokonac Bazyla :)

Napisano
  • Autor

poważnie nad tym się właśnie zastanawiałem bo nad ręczną robótką spędziłbym 5 dni włącznie z murami :P

Napisano

hmm... dominuje tu raczej bajowy klimat awięc będziesz musiał dać równiez takie tekstury. kontrasty powinny być zróznicowane, kolory soczyste, widzial bym tu kolorystykę taką jak w dicsworldzie u klicka i jarasa, scena nie bedzie chyba tak złozona jak np u mnie więc mozesz śmiało pakować poligony w szczegóły na wszystkich modelach, pozdrawiam

Napisano
  • Autor

powiem co chciałbym jeszcze dodać do tej pracy puki co naopewno w kazdym z tych stojaków będzie inna broń: halabardy miecze buławy morgenstern czy jakoś tak ;) w tej górnej części wieżyczki będą oknai jeszcze będą pochodnie na niej, później będzie z 2 muru wejście do kolejnej wieżyczki jeszcze w tych obu jeśliach z mórów do wieży będą pochodnie jeszcze w całej wierzyce będą okna

Napisano

To jest ta wieza w tle tak? Mam nadzieje ze starczy Ci sił by dotrzeć do pierwszego planu :]

Napisano
  • Autor

hehe mam nadzieje że tak :D jeszcze na 2 planie m,a być domek : zniszkoczy póxniej zajmę sie postaciami najpier bazyliszkiem później głownym bochateram a na końcu kammiennymi posągami :D

Napisano

nie chce sie jakos poganiac ani nic ale kolorki juz powoli proboj bo potem przy natloku obiektow musi to jakos wygladac:)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.