Wielka_Siostra Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Mam problem z "włożeniem" w scenę postaci 2d. Nakładam na plane mapę postaci - w diffuse zwykła mapa, w opacity mapa przezroczystości. No i niby wychodzi, ale prześwituje główny background sceny (mapa w environment), a nie obiekty za postacią (ściany). Wygląda to tak, że postać stoi na tle prostokąta w kolorze nieba, mimo że postać stoi przed ścianą. Jest na to jakiś sposób?
delek Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Witam. W zakładce Vray:Environment spróbuj zaznaczyć opcję "override MAX's"; powinno pomóc.
Wielka_Siostra Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Override max mam (znaczy odhaczone), ale kurczę chyba nie mam tam włożonej mapy tego nieba, które dałam w rendering-> environment. Jutro sprawdzę (w pracy) i jak coś będę zeznawać,bo sprawa jest wagi państwowej;)
delek Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Może w vray'owych właściwościach plane'a masz zaznaczona opcję "matte object"? jeśli tak to odznacz.
Wielka_Siostra Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Delek, kochany, ja już to rozpracowywałam na różne sposoby i nawet dotarłam do tego okienka które mi pokazujesz;-) Gdy zaznaczę matte to znika postać i renderuje się tylko sam plane, oczywiście z teksturą nieba i chmurek. Za chiny nie mogę tego zlikwidowac. Jutro zapodam obrazki. Wydaje mi się, że to jakiś głupi błąd, jednak z googli wyczytałam, że vray ma "problemy z opacity". Widzę jednak prace kolegów i wiem, że to da się zrobić:-)
delek Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 A mogłabyś jeszcze pokazać ustawienia materiałów (plane,background,scian) oraz vraya?, bo wygląda to rzeczywiście "nieciekawie" i w żaden sposób nie mogę uzyskać podobnego efektu. Z jakiej wersji vraya korzystasz?
arch515 Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 miałem to samo!!!!!!!ale nikt nie wiedził nic.ponoć......
Wielka_Siostra Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 Delek, materiały to nic skomplikowanego, zresztą próbowałam wszystkich, jak mi się zdaje, możliwości (metodą odhaczania;-) w materiałach i mapa nieba nigdy nie znikała:/ Zmienialam też mapowanie samego backgroundu i nic to nie dawało. No skończyło się tak, że z postaci zrezygnowałam (dałam tylko tam gdzie są na tle backgroundu). Tyle że temat wciąż aktualny na następną scenę... Jakby ktoś wiedział o co w tym chodzi, to niech da znać. (acha, MAX8 + vray 1.47.03 bodajże)
Hynol Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Najlepiej wyślij scene z teksturami na jakiś fileshack cy cuś, to może sie uda efektywnie pomóc.
delek Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 właśnie, jak możesz to wyślij scenke z teksturami, najlepiej na http://rapidshare.de/
MaGuu Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Z tego co pamiętam 1.47.03 to jest najbardziej zaległa w bugi wersja VRyja (no prócz 1.50.xx ;) ) Takze zmiana VRyja pomoze? ;)
Pionier Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 ja z czystej ciekawosci chcialbym sprawdzic tutaj jedna rzecz, jak mozesz podeslij scenke z texturami na priv jezeli to mozliwe, ew testy odeslabym na priv. dobrej nocy zycze Pionier
Wielka_Siostra Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Napisano 9 Sierpień 2006 Podeślę Wam jutro linka, zamieszczę na rapidshare (dziś totalnie mi to z głowy wypadło) i będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś coś wymyśli:) Co do fałreja, to jest to oryginalna wersja od chaosgroup kupiona najdalej 3 tygodnie temu, więc jak sądzę najnowsza. No ale cóż, to pewnie nie znaczy że bez bugów:]
Wielka_Siostra Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Napisano 9 Sierpień 2006 Bacry, materiał vray (używam tylko takich, bo ponoć szybciej renderuje;-)
delek Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 no i wszystko jasne, użyj na plana standardowy materiał zamiast vrayowego. Przy pomocy vrayowego wkońcu udało mi się uzyskać ten sam efekt jak tobie, oto i on: Zmyliła mnie informacja o mapie przezroczystości w kanale "opacity" co sugerowało użycie standardowego materiału max'a; natomiast Ty użyłaś vrayowego.
delek Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Sorki, trochę sie zagalopowałem, mała poprawka; Oczywiście również można użyć materiału vray'a, ten też ma kanał "opacity" i do niego wrzucić mapę przezroczystości. Natomiast uzyskany powyżej efekt pojawia się gdy mapę przezroczystości dajemy na kanał "refract".
Wielka_Siostra Napisano 11 Sierpień 2006 Autor Napisano 11 Sierpień 2006 delek, serdeczne dzięki:D Nie miałam czasu zalinkować mojej sceny (pracuję obecnie nad czymś innym), tym bardziej dziękuję:-)
Pionier Napisano 12 Sierpień 2006 Napisano 12 Sierpień 2006 hm no szkoda bo chcialem sprawdzic jakby to wyszlo przy uzyciu http://archipelis.dnsalias.com/~archipel/index.html :)
Rekomendowane odpowiedzi