Napisano 8 Sierpień 200618 l Witam, napisałem taki program w C++ obliczający potęgę, ale ten program dizała tylko na liczby całkowite. Oto kod tego programu - #include using namespace std; int potega (int podstawa, int wykladnik) { int pomoc = podstawa; for (int i = 1; i { podstawa = podstawa * pomoc; } return podstawa; } int main() { int podstawa, wykladnik, wynik; cout cin >> podstawa; cout cin >> wykladnik; wynik = potega (podstawa, wykladnik); cout } I mam takie pytanie - jka napisać program (albo zmodyfikować ten, który podałem), żeby potęgował również liczby zmiennoprzecinkowe??
Napisano 8 Sierpień 200618 l Już dawno w C nie siedziałem, ale spróbuj użyć po prostu innego typu zmiennej. Tu masz rozwiązanie rekurencyjne, znacznie ładniejsze matematycznie :) double power (double podstawa, int wykladnik) { if (wykladnik == 1) return podstawa else return podstawa*power(podstawa, wykladnik-1); } Coś takiego powinno zaziałać. Nie pamiętam jakie są w C typy zmiennych zmiennoprzecinkowych, napisałem tutaj double, ale jeśli takowych nie ma, to użyj innych. Możnaby jeszcze uwzględnić wartośc równą jeden dla dowolnej podstawy przy wykłąniku równym 0.
Napisano 8 Sierpień 200618 l Autor Dzięki piotrek, teraz kod wygląda tak: #include using namespace std; double potega (double podstawa, int wykladnik) { if (wykladnik == 1) { return podstawa; } else return podstawa*potega(podstawa, wykladnik-1); } int main() { int wykladnik; double podstawa, wynik; cout cin >> podstawa; cout cin >> wykladnik; wynik = potega (podstawa, wykladnik); cout } Ale niestety nie do końca o ot mi chodziło :/ Bo chodziło mi o to, żeby i podstawa i wykładnik były liczbami zmiennoprzecinkowymi. Czy ktoś wie jak napisać na to program??
Napisano 8 Sierpień 200618 l Spróbuj wykładnik też zadeklarować jako double. Nie wiem, czy komputer sobie z tym poradzi, po fukcja potęgowa o wykładniku wymiernym to funkcja pierwiastkowa, a o wykładniku niewymiernym to nawet nie wiem jak to wygląda. Możesz spróbować. Najwyżej otrzymasz jakiś error. A ta funkcja, co powyżej działa dobrze? Pytam z ciekawości ;)
Napisano 8 Sierpień 200618 l Autor No miałeś kilka malutkich błędów które w minutkę poprawiłem no i działa wspaniale :) Zdeklarowanie wykładnika jako double niestety nic nie da, bo sam napisałeś funkcje - double power (double podstawa, int wykladnik) { if (wykladnik == 1) return podstawa else return podstawa*power(podstawa, wykladnik-1); } I widać, że wykładnik zmniejsza się o 1 i tu jest problem :/
Napisano 8 Sierpień 200618 l Heh, no faktycznie, my bad :o Po prostu w taki sposób działa funkcja potęgowa. Chyba nawet nie istnieje w klasycznej matematyce taki twór z wykładnikiem niewymiernym :)
Napisano 8 Sierpień 200618 l jesli chcecie korzystac z wiekszych liczb w c. to z ogolnei dostepnych bibliotek polecam FLINT/C...
Napisano 9 Sierpień 200618 l Autor piotrek napisał: Heh, no faktycznie, my bad :o Po prostu w taki sposób działa funkcja potęgowa. Chyba nawet nie istnieje w klasycznej matematyce taki twór z wykładnikiem niewymiernym :) No chyba jednak istnieje i jest to raczej pierwiastek :) Może by tak napisać program obliczający pierwiastek?? Ale jak to zrobić??
Napisano 9 Sierpień 200618 l Pierwiastek to potęga o wykładniku odwrotnym do liczby całkowitej, czyli potęga z wykładnikiem wymiernym.
Napisano 9 Sierpień 200618 l piotrek..... latwo powiedziec.... al ekomputer nei ma mozgu.... potegowanie to mnozenie wielokrotne, mnozenie to wielokrotne dodawanie.... ale pierwiastkowanie to jest odwrotnoscia potegowania.... tylko ze to nic nie daje w dalszym rozumowaniu :) zreszta sami wiecie jak skomplikowane jest samo odejmowanie :P
Napisano 9 Sierpień 200618 l vv3k70r - właśnie dlatego nie napisałem party'emu, że to jest sposób na algorytm pierwiastkowania ;)
Napisano 9 Sierpień 200618 l Raczej Newtona-Raphsona ;). Sprawa jest prosta, pobierasz liczbę, ustalasz dopuszczalny błąd (pewnie 0.01 wystarczy), następnie robisz pętle która się kończy w momencie gdy dwa kolejne obliczenia różnią się o mniej niż ustaliłeś za dopuszczalny błąd, sam wzór to: (poprzedni wynik + iloraz liczby przez poprzedni wynik) całość podzielona przez dwa :), a co podstawić na początek do pierwszego przeliczenia? Dowolną liczbę dodatnią :). BTW. Po co wmieszaliście rekurencję do potęgowania? To nie najlepszy nawyk.
Napisano 9 Sierpień 200618 l Blade.. tu chodzi zeby samemu napisac taka funkcje przy uzyciu JEDYNEGO DZIALANIA :) sqrt wykorzystuje funkcje zlozona procesora... konkrtnie to na wejsciu ejst cos.. a na wyjsciu po przemieleniu przez zestaw tranzystorow wlasnie do mulenia tylko i wylacznie sqrt wylatuje wynik... problem jest taki ze ma ograniczenie na uint to po pierwsze... a po drugie ma watpliwa wydajnosc i jeszcze bardziej watpliwa dokladnosc (jest ulepszona wersja tego ukladu wygenerowana konkurencj alosowa... ukald spisuje sie swietnie, robi co ma robic dobrze, szybko i z wieksza dokaldnoscia... tylko ze jest bez sensu... poki nei bedzie dokumentacji tecnicznej jak on dziala .... a nei wiadomo jak dziala.. to nei moze byc implementowany... bo neistety te procki sluz anie tylko do zabawy) cala zabawa zeby funkcja dzialal na typach wiekszych od int Gotham-bo mamy zly nawyk ze skzoly, bo jakis kretyn na koncu XIX wieku wpisal do programu nauczania rozklad na czynniki pierwsze przy szukania NWD (najwiekszy wspolny dzielnik) zamiast algorytmu Euklidesa.... a to wplywa na tok rozumowania..... zgadzam sie ze jak najbardziej nie po dordze :)
Napisano 9 Sierpień 200618 l Gotham - może i nie najlepszy, ale najładniejszy. Rekurencja ma swoje wady (tworzenie wielu kopii jeden funkcji), ale kod jest przejrzysty i czytelny. W tym prztypadku, imo, wyśmienicie się sprawdza. BLADE - Sqrt to, o ile pamiętam, tylko pierwiastek kwadratowy.
Napisano 9 Sierpień 200618 l piotrek-tak, sqrt do tego sluzy... ale mozna go mu zmienic wykladnik na ujemny, a co do rekurencji to jest przeciez jeszcze mnozenie i poegowanie skrotowe, tez calkiem przejzyste, ale stosuje sie je do duzych i masowych obliczen... gdzie ilosc powtorzen moglaby popsuc dzien :)
Napisano 9 Sierpień 200618 l Autor No ale w pliku math.h jest funkcja która oblicza potęgę i pierwiastek z liczb zmiennoprzecinkowych, więc ci którzy pisali ten plik jakoś wpadli na pomysł jak to napisać. Więc powinno się dać napisać taki program...
Napisano 9 Sierpień 200618 l patry-pies jest w tym.... ze funkcja z math.h to funkcja dobra... ale ma ograniczenie do kilku zaledwie typow..... konkretnie jak wcisniesz tam jakas dajmy na to 4096 bitowa liczbe to ta biblioteka tego nie liczy :) wogole to malo ktora biblioteka zawiera funkcje na lcizenie takich potworkow.... i dlatego dobrze ze ktos siedzi i robi doswiadczenia podstawowe z tego co juz wymyslono... bo inaczej nei mozna sie tego nauczyc jak tylko samemu budowac takie narzedzia :)
Napisano 9 Sierpień 200618 l yy, jeśli są, to po co pytasz jak napisać? :) vv3k70r - daj spokój, patry nie będzie operował na liczbach kilkuset bitowych...
Napisano 9 Sierpień 200618 l piotrek... ja po prostu wesolo zakladam ze jak ktos bierze sie samemu za budowanie funkcji, ktore juz sa dosc dobre...to juz liznal teorie liczb i mu kryptografia po glowie lazi :) albo chociaz crash test kompa... czyli w jakim tempie zniesie jajo przy liczeniu takich rzeczy :)
Napisano 9 Sierpień 200618 l Jest jeszcze jedna mozliwość - może chce się po prostu nauczyć pisać funkcje, tworzyć pętle etc. Wymyślił funkcję, z którą sam nie mógł dać sobie rady i poprosił na forum o pomoc.
Napisano 9 Sierpień 200618 l Autor piotrek napisał: yy, jeśli są, to po co pytasz jak napisać? :) No bo korzystanie z gotowców nie leży w mojej naturze :) A serio - to uczę się programować w C++ i nie miałem pomysłu na napisanie innego programu :) PS to da się napisac taki program, czy jest to raczej niemożliwe??
Napisano 9 Sierpień 200618 l hah, ale babol, co ja w ogóle napisałem, człowiek się prześpi i od razu lepiej myśli :o Ale prawda jest taka, że nie mam pojęcia jak potęgować z wykładnikiem niewymiernym. Jedyny przychodzący mi do głowy sposób na takie obliczenia to zaokrąglenie do wymiernej i wyliczenie - wtedy tylko pierwiastkujesz podstawę o stopień mianownika, i wynik podnodsisz do potęgi o wykładniku licznika. Na obliczanie pierwiastków wcześniej przedstawiono algorytm.
Napisano 9 Sierpień 200618 l Autor Mi od początku chodziło, żeby wykładnik był wymierny :) Serio, wiesz jak to zrobić?? Podasz algorytm??
Napisano 9 Sierpień 200618 l To coś z logarytmem :P miałem kiedyś ten algorytm ale się zgubił... poszukaj w googlu. Cytat nie miałem pomysłu na napisanie innego programu Napisz rendera :P
Napisano 9 Sierpień 200618 l Autor Master Kiełbaster napisał: Napisz rendera :P Taaa, skopiuje cały kod mental raya, trochę się pobawię (przyspieszę liczenie FG :)) i powiem, że to ja napisałem cały kod :P
Napisano 9 Sierpień 200618 l A = count ( forum."Program languages".post.last_30days ) B = count ( forum."Program languages".post._this ) // istnieje niecałą dobe ;] IMHO A - B PARTY:jak chcesz się uczyć i stworzyć prosty pożyteczny program, to mogę Ci zasugerowac to czego mi brakuje w programach do postproducji: "programowalne tryby nakładania warstw" (szczegóły na http://www.moja.glowa.pelna.pomyslow.ok) Najprawdopodobniej rewolucyjnej nowości już się nie odkryje, bo można kombinowac i mieszac tryby które sa dostępne, ale tryb Pin Light w Photoshopie pojawił sie dopiero w wersi 7 (chyba) . Być może są jeszcze nieznane efekty do odkrycia :)
Napisano 9 Sierpień 200618 l polecam algorytm Karaczuby, jest bardzo wydajny do liczenia poteg..... i swietnie sie sprawdza przy wywolaniach nierekurencyjnych... jest bardzo elegancki, choc prawdziwa moc wydajnosci z przewaga nad tradycyjnym sqrt uzyskuje dopiero powyej 3kbitowej liczby :) moze ktos na normalna matme rozpisac w jaki sposob konkretnie chcecie to liczyc? sie pomysli i cos wymysli :) w sumie gonre ma racje...... do poprawiania wydajnosci i psiania funkcji liczenia (i sprawdzeniaich porpawnosci) to trzeba miec sporo doswiadczenia, zeby wiedziec gdzie ktora metoda sie potyka... lepiej bierzcie sie za cos gdzie bledy sa dopuszczalne, a sprawdzanie nei wymagane bo mzona to zrobic na oko :)
Napisano 9 Sierpień 200618 l Ale się na niego uwzięliście. Chłopak chce się nauczyć, a wy odrazu mu renderer proponujecie (w sumie nienajgorszy pomysł :D) albo jakieś programowalne coś. Wy na pewno od "Hello World" nie zaczynaliście. Pewnie na początek w celu zaznajomienia się z językiem programowania, zajmowaliście się AI :p
Napisano 9 Sierpień 200618 l Autor Ehh... ale się rozpisaliście. Mi tylko chodzi o to, żeby zmodyfikować ten kod: #include using namespace std; double potega (double podstawa, int wykladnik) { double pomoc = podstawa; for (int i = 1; i { podstawa = podstawa * pomoc; } return podstawa; } int main() { double podstawa, wynik; int wykladnik; cout cin >> podstawa; cout cin >> wykladnik; wynik = potega (podstawa, wykladnik); cout } W taki sposób, żeby wykładnik był liczbą zmiennoprzecinkkową (ale nie niewymierną) i program poprawnie obliczył tą potęgę. Więc da się to zrobić?? :D
Napisano 9 Sierpień 200618 l da sie :) tylko ze olej w niej zmiennoprzecinkowosc ustal sztywno zakres nad i pod przecinkiem.... i po prostu go calego nie wykorzystuj (zera niewazace won).... inaczej musialbys dopisac dynamiczny przydzial pamieci.. ktory zmienialby sie na biezaco :)
Napisano 9 Sierpień 200618 l Autor No dobra, więc chcę, żęby liczyło mi maxymalnie do 6 miejsc po przecinku. I jak się do tego zabrać??
Napisano 3 Listopad 200618 l Oto jak wyglądałby kod źródłowy programu napisanego w C++ do obliczania pierwiastków dowolnego stopnia. Gdzies na necie znalazlem algorytm i napisalem program wiec nie pytajcie o co w nim chodzi bo tez bym chcial to wiedziec. Ważne że działa :D Pozdrawiam! #include #include using namespace std; int main() { int n,m,i; double x,z,y,p,d; cout cin >> x; cout cin >> n; cout cin >> m; y = 0; p = 0; d = 1; if(x cout else { while(p!=x) { if(p>x) { y=y-d; d=d/10; if(m) { m=m-1; y=y+d; p=1; i=0; } else {break;} } else { y=y+d; p=1; i=0; } while(i { p=p*y; i=i+1; } } cout } getch(); }
Napisano 4 Listopad 200618 l Hmm moze moj bedzie latwiejszy do zrozumienia, dodalem komentarze jak cos ;] #include #include using namespace std; int main() { int n; //stopien pierwiastka short m; // ilosc miejsc po przecinku double x; // liczba pierwiastkowana double w; // zmienna do sprawdzania pierwiastka double p; // zmienna p okreslajaca pierwiastek double z = 1; // zmienna do obliczania ilosci miejsc po przecinku podanej w m cout cin >> x; cout cin >> n; cout cin >> m; //ZAMIANA LICZBY M NA ILOSC MIEJSC PO PRZECINKU for(int i = 0; i { z /= 10; } p = 0; w = 1; //OBLICZANIE LICZBY do { p+=z; // dodanie do zmiennej wartosci w = 1; // wynik na poczatku rowny 1 for(int i = 0; i { w = w * p; // sprawdzanie pierwiastka } } while(w p-=z; // odejmij jedna wartosc(bo w { cout } getch(); }