PeneTr0z Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 Mam pytanie co do tworzenia textur. Chodzi mi dokładnie w jakim programie najlepiej jest to robić i w jaki sposób. Np: skąd mam wiedzieć o jakich rozmiarach mają być te textury i jak rozmieszczone. W większości skórek np: do postaci zauważyłem że cała texturka jest rozmieszczona na niewielkiej płaskiej powierzchni. Każdy element w innym miejscu. Czy to ma znaczenie ? Chciałbym teraz przygotować texturę to bateri, ale nie wiem w jaki spósób to zrobić. Pomóżcie jeżeli możecie:] PZDR
piotrek Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 Tekstury możesz robić w róznych programach do tworzenia i obróbki grafiki rastrowej np. Adobe Photoshop. Generalnie rzecz ujmując, bitmapa powinna być kwadratowa, z rozmiarami, które lubią komputery (potęgi dwójki) np. 512x512, 1024x1024, 4096x4096 itd. Po wymodelowaniu przedmiotu, mapujesz go, czyli określasz położenie 2-wymiarowej tekstury na 3wymiarowym obiekcie. Zależnie od softu, różnie się to robi, ale pryncypia pozostają niezmiennne. Najlepiej poczytaj jakieś tutoriale o teksturowaniu, bo dyżo by tu prawić... BTW bateria to na tyle prosty obiekt, że nie potrzebujesz jakoś specjalnie jej mapować. Załaduj teksturę na obiekt, wrzuć na niego mapowanie cylindryczne i ewentualnie poprzesuwaj odpowiednie suwaki, aby dopasować teksturę.
PeneTr0z Napisano 13 Sierpień 2006 Autor Napisano 13 Sierpień 2006 Ok, dzięki pobawie się trochę i poczytam wrazie jakichkolwiek pytań - napiszę:] A właściwie to jak zmapować obiekt ? ;> :/ --> to zaraz bym sie tym pobawił za pomocą jakiegoś modyfikatora ?
Chalek Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 unwrap uvw lub uvw map, poczytaj w helpie o tym najlepiej pod f1
PeneTr0z Napisano 14 Sierpień 2006 Autor Napisano 14 Sierpień 2006 No tak wszyscy piszą F1 :/ heh ale nie działa mi ten help niestety :/ nie otwiera sie :/ nic
sanki Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 w takim razie poczytaj faq forum, tam jest opisane co robic gdy sie nie ma helpa
Rekomendowane odpowiedzi