goral Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 Powie mi ktoś jak zrobić żeby jakiś przedmiot był w chromie. Próbuje używać chromu zainstalowanego w softimage tzn view->toolbars->shaders.. Próbuje na różne sposoby ustawić te wszystkie parametry ale w żadny sposób nie przypomina to chromowanej części. Szumam wszędzie i nie moge znaleść..(Używam xsi 5.1)
czarodziej3D Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 http://www.xsibase.com/tools/shaders.php - jest tam zbiór materiałów, na pewno Ci pomoże.
Karrde Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Wygląd każdego metalu, a chromu w szczególności, zależy w głównej mierze od refleksów. Jeśli nie masz żadnego enviromenta (czy to geometrii w scenie, czy np. hdr'ki), który mógłby się odbijać to Twój metal będzie po prostu szary/matowy. I to niezaleznie jakiego shadera użyjesz, czy ogólnie softu.
goral Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 Wygląd każdego metalu, a chromu w szczególności, zależy w głównej mierze od refleksów. Jeśli nie masz żadnego enviromenta (czy to geometrii w scenie, czy np. hdr'ki), który mógłby się odbijać to Twój metal będzie po prostu szary/matowy. I to niezaleznie jakiego shadera użyjesz, czy ogólnie softu. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale obok przedmiotu chromowanego musze mieć jakis inny obiekt żeby zobaczyc ze to jest chrom?? A jeśli źle rozumuje to prosze jaśniej mi to wytłumaczyć....:)
czarodziej3D Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 goral - Aby to zrozumieć wystarczy popatrzeć np. na samochody - są chromowane i wszystko się w nich odbiją w 3D musi być ta samo, aby było realistycznie - proste. Taka samo zasada jest z lustrem, aby było widać, że to lustro to musi się coś w nim odbijać.
Rekomendowane odpowiedzi