Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Powie mi ktoś jak zrobić żeby jakiś przedmiot był w chromie. Próbuje używać chromu zainstalowanego w softimage tzn view->toolbars->shaders..

Próbuje na różne sposoby ustawić te wszystkie parametry ale w żadny sposób nie przypomina to chromowanej części. Szumam wszędzie i nie moge znaleść..(Używam xsi 5.1)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wygląd każdego metalu, a chromu w szczególności, zależy w głównej mierze od refleksów. Jeśli nie masz żadnego enviromenta (czy to geometrii w scenie, czy np. hdr'ki), który mógłby się odbijać to Twój metal będzie po prostu szary/matowy. I to niezaleznie jakiego shadera użyjesz, czy ogólnie softu.

Napisano
  • Autor
Wygląd każdego metalu, a chromu w szczególności, zależy w głównej mierze od refleksów. Jeśli nie masz żadnego enviromenta (czy to geometrii w scenie, czy np. hdr'ki), który mógłby się odbijać to Twój metal będzie po prostu szary/matowy. I to niezaleznie jakiego shadera użyjesz, czy ogólnie softu.

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale obok przedmiotu chromowanego musze mieć jakis inny obiekt żeby zobaczyc ze to jest chrom?? A jeśli źle rozumuje to prosze jaśniej mi to wytłumaczyć....:)

Napisano

goral - Aby to zrozumieć wystarczy popatrzeć np. na samochody - są chromowane i wszystko się w nich odbiją w 3D musi być ta samo, aby było realistycznie - proste.

Taka samo zasada jest z lustrem, aby było widać, że to lustro to musi się coś w nim odbijać.