goral_44 Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Witam mam problemik z maxem a mianowiecie program wywala mi się gdy zaczynam renderować lub odkrywam ukryte obietky ale po koleji: włańczam maxa ładuję scenę wchodze w File/Summary Info i mam na żużyciu pamięci 1674.8/2047 (mam 2 GB Ramu) jeśli zaczynam odkrywać elementy opcja unchide all program robi wykładkę to znaczy wyjście do windowsa z komunikatem AppName: 3dsmax.exe AppVer: 7.0.0.65 ModName: kernel32.dll ModVer: 5.1.2600.2945 Offset: 00012a5b lub inny komunikat the application has run out of memory and will now close. Czasami po odkryciu elementów dalej chodzi ale przy próbie renderingu wykłada się w 1/3 rendera. Dodać chciałem tylko że scenka ma 7 milionów trójkątów. Moje pytanie brzmi czego to jest wina, że max mi się wykłada ja mam temu zaradzić, proszę nie piszcie tylko że mam dokupić ram, bo problem wydaje mi się leży po innej stronie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Waldek
piksar Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 okropne błędy do rzeczy - ja mam athlona64 3000 i 4 Gigsy ramu i scenki powyżej 4 mln, są mocno niestabilne. Do tych swoich 7mln masz pewnie kilka światełek, z cienikami, a każdy cienik to........Mb ram, nie masz szans, tak to tylko w erze -edit........... co do cholery zajęło 7mln poly. Ja całe centrum Manhattanu zrobiłem z ludźmi, psami, myszami i wyszło 3,6 mln.
maczuga Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 piksar, on napisał 7 mln TRI! czyli bedzie gdzieś 3,5 mln poly :) swoją drogą to macie farta - mi max sie krzaczy przy 100k poly.
DaveBorck Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 o_O 7 mln? To zaiste bardzo dużo. Oczywiście powyłączaj wszystkie programy w tle i takie tam. Możesz renderować kawałkami. Np. tło na jednej warstwie potem a plan pierwszy na drugiej potem wszystko skomponować w programie do kompozycji jak animacja albo photoshopie jak statyk. Czasami mi pomaga zaimportowanie po kolei obiektów ze sceny do nowego pliku. Najbardziej polecam warstwy. Ale zobacz czy jak ukryjesz część geometrii to czy coś się zmieniło w zużyciu pamięci przy renderowaniu. Jak nie to trzeba odznaczyć w properties renderable, albo po prostu skasować obiekty. Poza tym radzę sprawdzić czy masz ograniczenia na plik wymiany(Moj komputer/właściwości/zaawansowane/wydajność,ustawienia/zaawansowane/zmień) i czy masz miejsce na dysku, bo z tego powodu najczęściej mi wywalał komunikat "application has run out of memory and will now close" Powodzenia.
rowr Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 sorki za taki maly off topic ale ciekawosc mnie zzera i chce sprawdzic czy mam racje...co to za scenka czy tez modele???
kannu Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 serwus :) jaki max i jaki system ? - takie bledy pamieta ze starych maxow. Jak go odkrywasz to jeszcze chcesz cos z nim robic ? Mozesz go powdzielic na kilka plikow - nawet jesli nie da sie odpalic tej scenki - to wlacz sobie czysta scene - i zaimportuj czesc obiektow poleceniem "merge" . i zapisz. Potem do innego pustego pliku zaimportuj sobie tak kolejna partie obiektow -i zapisz. Mozesz takie cos polaczyc sobie przez mechanizmy : Xrefs scene, lub XrefsObjects - dla poszczegolnych obiektow. Też sie mecze z duzymi scenami - i polecam renderingi za pomoca bakckburnera - jest sie do przodu na zuzywanych zasobach. Czy konieczne sa wszystkie 7 ml w scenie ? Pozdrawiam i zycze powodzenia :)
goral_44 Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 Witam. Win xp home, max 7. To jest model okretu, w wipie przedstawiałem, krążownik, ale jak poskładam w całość to do tych 7 milionów trochę dojdzie. Musze z tego zrobić rendery w wielkośc 2500 na 2000 a jak by dało to większe. Czy zakup RAMu dopomoże, albo, czy coś da zmiana systemu na win server czy inny? Już raz stosowałem coś takiego, że po ustawieniu kamery wywalałem elementy których kamera nie widziała. Chyba tak będę musiał zrobić i teraz. Pozdrawiam. Waldek
Gość _Kreska_ Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 a ja bym Ci proponował zrenderować to po kawałku - render crop, kiedyś bez problemu w ten sposób złożyłem obrazek 5000x12500, za jednym podejściem nie miałbym szans z 1,5 gb, mozesz jeszcze ustawić jakiś uproszczony sposób wyświetlania, czy potrzebujesz widzieć siatke całą? Switch troche pomoze, niewiele ale zawsze. pokazałbyś print scrn tej siatki (jak sie otworzy, oczywiscie) ciekaw jestem jak to wyglada.
Rekomendowane odpowiedzi