Napisano 25 Sierpień 200618 l Jakiego najlepiej narzedzia użyć, kiedy chce gotowy model węża pozycjonować, to znaczy obwijać wokół przedmiotu. Oczywiście mogę zrobić finalny extrude wzdłuż krzywej, chciałbym jednak mieć więcej swobody i taki model dowolnie wyginać w każdej chwili. Wyprostowany wąż można łatwo latice'em powyginać. Zastanawim się jednak czy istnieje możliwość aby wyginać go wzdłużej pojedyńczej krzywej (ok ok nie kasować historii po extrudzie; no ale przyjmijmy, że chce sobie utrudnić życie, a na deformerach się nie znam za bardzo)
Napisano 25 Sierpień 200618 l Ja zrobiłbym kości, tak jak pisze fikołek i zastosowałbym do nich Spline IK (czy jakoś tak). Wcześniej tworzysz sobie krzywą, która będzie miała kszałt tego węża na początku i podpinasz ją do tego IK. Teraz manipulując CV tej krzywej, odpowiednio ustawiasz kości, a te połaczne z modelem smoothbindem (lub rigidbindem) wpływają na kształt modelu.
Napisano 25 Sierpień 200618 l tego nie wiedziałem a kiedyś tego potrzebowałem na gwałt ale jakoś sobie poradziłem przyda sie następnym razem thx