Napisano 25 Sierpień 200618 l Witam, news moze co dla nie ktorych stary aczkolwiek bardzo ciekawy. Przypadkiem znalazlem przewalajac net w poszukiwaniu pewnych informacji. Microsoft opracował technologię Photosynth, która pozwala na tworzenie trójwymiarowych modeli przedmiotów na podstawie kolekcji zwykłych zdjęć. Polsynth zostanie zaprezentowana na konferencji Siggraph 2006 w Bostonie, jednak już teraz możemy obejrzeć film ukazujący jej działanie..... Więcej informacji na stronie:http://www.di.com.pl/news/14461,Modele_3D_ze_zdjec.html Film ukazujący działanie Photosynth jest dostępny na stronach Microsoft Live Labs: http://labs.live.com/photosynth/video.html Zainteresowanych którzy tego jeszcze nie czytali zachecam do krotkiej lektury. Pozdrawiam !
Napisano 25 Sierpień 200618 l był już podobny dawno temu nieźle generował modele i nawet możnabyło go ściągnąć i potestować ale nie wiedziałem jak tego użyć ;) bo coś w rodzju wiersza poleceń dos to było ale w końcu wszystko sam robił to opcje nie potrzebne a Soft 3D wcale nie do lamusa bo to tylko działa jak masz zdjęcie a najczęściej robi sie coś czego w realu nie ma
Napisano 25 Sierpień 200618 l Autor ....a Soft 3D wcale nie do lamusa bo to tylko działa jak masz zdjęcie a najczęściej robi sie coś czego w realu nie ma Masz racje tyle ze niektóre rzeczy tworzone sa na wzor istniejących. Zakładając ze te program (jest, będzie) rewelacyjny czy nie szybciej byloby zrobic fotki i zaposcic w program zeby ci zrobil model w kilka chwil . Choc z drugiej storny mozna nie miec dostepu do obiektu ktory pragnie sie stworzyc wtedy tez i fotek nie zrobisz. Ciekawe jak to sie rozwinie/rozwinelo, zapewne jest to jakas alternartwa dla skanerow 3D.
Napisano 25 Sierpień 200618 l Jest juz dostepne demo tej technologii (Fontanna Di trevi) zresztą miałem okazje to przetestować ale jakoś mnie nie powaliło.
Napisano 26 Sierpień 200618 l Tak, też to widziałem już. Misrosoft powołał grupę mającą opacowywać nowe ciekawe, nowatorskie programiki. Photosynth to efekt pracy tej grupy. Z kilku zdjęć generuje wertexy i tworzy proste modele. Nawwet fajne...ale raczej będzie się nadawało bardziej do tworzenia np. Wirtualnych przewodników...wirtualnych wycieczek. Zwykłego softu nie zastąpi...chociażby w grach gdzie trzeba modelować różne różniste lokacje np. Marsjańskich stacji badawczych;)
Napisano 26 Sierpień 200618 l Model modelem, ale jeszce animacja, oświetlenie, shadery etc. Soft 3D szybko nie zniknie.
Napisano 26 Sierpień 200618 l Z tego co widziałem na filimiku to robi to panoramy z kilku zdjęć :* Więc jako model to się to średnio nadaje :*
Napisano 26 Sierpień 200618 l haha ejjj nooo starawy news ale tak czy siak zrob zdjecie predatorowi czy czemus takiemu :D [lol] heh tradycyjnego modelingu i tak jeszcze przez dlugie lata nic nie zastapi :)