Predator Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Witam, news moze co dla nie ktorych stary aczkolwiek bardzo ciekawy. Przypadkiem znalazlem przewalajac net w poszukiwaniu pewnych informacji. Microsoft opracował technologię Photosynth, która pozwala na tworzenie trójwymiarowych modeli przedmiotów na podstawie kolekcji zwykłych zdjęć. Polsynth zostanie zaprezentowana na konferencji Siggraph 2006 w Bostonie, jednak już teraz możemy obejrzeć film ukazujący jej działanie..... Więcej informacji na stronie:http://www.di.com.pl/news/14461,Modele_3D_ze_zdjec.html Film ukazujący działanie Photosynth jest dostępny na stronach Microsoft Live Labs: http://labs.live.com/photosynth/video.html Zainteresowanych którzy tego jeszcze nie czytali zachecam do krotkiej lektury. Pozdrawiam !
Destroyer Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 był już podobny dawno temu nieźle generował modele i nawet możnabyło go ściągnąć i potestować ale nie wiedziałem jak tego użyć ;) bo coś w rodzju wiersza poleceń dos to było ale w końcu wszystko sam robił to opcje nie potrzebne a Soft 3D wcale nie do lamusa bo to tylko działa jak masz zdjęcie a najczęściej robi sie coś czego w realu nie ma
Predator Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 ....a Soft 3D wcale nie do lamusa bo to tylko działa jak masz zdjęcie a najczęściej robi sie coś czego w realu nie ma Masz racje tyle ze niektóre rzeczy tworzone sa na wzor istniejących. Zakładając ze te program (jest, będzie) rewelacyjny czy nie szybciej byloby zrobic fotki i zaposcic w program zeby ci zrobil model w kilka chwil . Choc z drugiej storny mozna nie miec dostepu do obiektu ktory pragnie sie stworzyc wtedy tez i fotek nie zrobisz. Ciekawe jak to sie rozwinie/rozwinelo, zapewne jest to jakas alternartwa dla skanerow 3D.
the_fgdf Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Jest juz dostepne demo tej technologii (Fontanna Di trevi) zresztą miałem okazje to przetestować ale jakoś mnie nie powaliło.
CzAk1 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Tak, też to widziałem już. Misrosoft powołał grupę mającą opacowywać nowe ciekawe, nowatorskie programiki. Photosynth to efekt pracy tej grupy. Z kilku zdjęć generuje wertexy i tworzy proste modele. Nawwet fajne...ale raczej będzie się nadawało bardziej do tworzenia np. Wirtualnych przewodników...wirtualnych wycieczek. Zwykłego softu nie zastąpi...chociażby w grach gdzie trzeba modelować różne różniste lokacje np. Marsjańskich stacji badawczych;)
piotrek Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Model modelem, ale jeszce animacja, oświetlenie, shadery etc. Soft 3D szybko nie zniknie.
Master Kiełbaster Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Z tego co widziałem na filimiku to robi to panoramy z kilku zdjęć :* Więc jako model to się to średnio nadaje :*
rowr Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 haha ejjj nooo starawy news ale tak czy siak zrob zdjecie predatorowi czy czemus takiemu :D [lol] heh tradycyjnego modelingu i tak jeszcze przez dlugie lata nic nie zastapi :)
Rekomendowane odpowiedzi