michal22222 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 WitamDopiero pierewsze kroki stawiam w animacji w 3DS.Czy mogli byście mi poradzić jak moge sensownie animować ruch klapki, która nie tylko się odchyla ale i obraca?Czy można do siębie te elementy jakoś pozaczepiac??Przy grupowaniu elementów nie moge kluczować klatek tak jak bym chciał.Grupowałm osobno górną cześc i dolną i element na któym się obie części trzymają ale przy wspólnym obrocie się wszystko rozpadało.Z góry dzięki za pomoc
hkropinski Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 musisz ustawić pivota dokladnie w miejscu gdzie w telefonie jest zaczep i wtedy możesz go dowolnie obracać
michal22222 Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 tak włąsnie robiłem ale gdy miałem 3 elementy osobno, czyli góre, dół i element łączący te części to jak brałem wspólny obró to wszystko się obracało jak chce. NIe moge grupować i rozgrupować podczas animacji, bo wtedy mi nie kluczuje, a tylko wtedy moge telefon jako jedną grupę obrócić jak chce. Myślałem, że są jakies inne metody, widizałem kiedyś pozaczepiane elementy tylko nie wiem jak to zrobić, a co gorsza nazwać :)
Karrde Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Zaznacz tą opcję przy obracaniu kilku elementów. Wtedy zamiast obracać je każdy wg. własnego pivota to obraca wokół środka selekcji.
michal22222 Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 widze że kłania mi się wiedza z podstawówki ;) Wielkie dzięki Karrde :) Wszystko jest ok ale nadala jest ten sam błąd jak biore autokey.W animacji jest to samo :(
Adek_CG Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 michal22222 a to nie chodzi czasem o linkowanie obiektow(select and link)?, ten trzeci przycisk od gory zaraz kolo undo i redo, poprostu przeciagasz tym od obiektu ktory ma byc podczepiony do glownego ktory ma sie obracac, wtedy obraca sie wszystko tak jakby bylo przyklejone do tego glownego... , mam nadzieje ze o to chodzilo i ze cos to pomoglo Pozdrawiam
piotrek Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Dokładnie, zamiast tworzyć jakieś grupy najlepiej sobie sparentować te obiekty. Wtedy bez przeszkód obracasz i przesuwasz telefon przy włączonym dziedziczeniu transforamcji.
michal22222 Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 WIELKIE DZIĘKI!!!! O to chodziło :)))))))))) eeeeh Jednak cofam się do podstawówki hehe
michal22222 Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Napisano 28 Sierpień 2006 jak zrobić ograniczenia do kątów obrotu?? A może ktoś ma zupełnie inny pomysł jak zrobić te obroty??? Warto robić obiekty pozorne ??
Rekomendowane odpowiedzi