Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

WitamDopiero pierewsze kroki stawiam w animacji w 3DS.Czy mogli byście mi poradzić jak moge sensownie animować ruch klapki, która nie tylko się odchyla ale i obraca?Czy można do siębie te elementy jakoś pozaczepiac??Przy grupowaniu elementów nie moge kluczować klatek tak jak bym chciał.Grupowałm osobno górną cześc i dolną i element na któym się obie części trzymają ale przy wspólnym obrocie się wszystko rozpadało.Z góry dzięki za pomoc

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

musisz ustawić pivota dokladnie w miejscu gdzie w telefonie jest zaczep i wtedy możesz go dowolnie obracać

Napisano
  • Autor

tak włąsnie robiłem ale gdy miałem 3 elementy osobno, czyli góre, dół i element łączący te części to jak brałem wspólny obró to wszystko się obracało jak chce.

NIe moge grupować i rozgrupować podczas animacji, bo wtedy mi nie kluczuje, a tylko wtedy moge telefon jako jedną grupę obrócić jak chce.

Myślałem, że są jakies inne metody, widizałem kiedyś pozaczepiane elementy tylko nie wiem jak to zrobić, a co gorsza nazwać :)

Napisano

Zaznacz tą opcję przy obracaniu kilku elementów. Wtedy zamiast obracać je każdy wg. własnego pivota to obraca wokół środka selekcji.

Napisano
  • Autor

widze że kłania mi się wiedza z podstawówki ;)

Wielkie dzięki Karrde :)

Wszystko jest ok ale nadala jest ten sam błąd jak biore autokey.W animacji jest to samo :(

Napisano

michal22222 a to nie chodzi czasem o linkowanie obiektow(select and link)?, ten trzeci przycisk od gory zaraz kolo undo i redo, poprostu przeciagasz tym od obiektu ktory ma byc podczepiony do glownego ktory ma sie obracac, wtedy obraca sie wszystko tak jakby bylo przyklejone do tego glownego... , mam nadzieje ze o to chodzilo i ze cos to pomoglo

Pozdrawiam

Napisano

Dokładnie, zamiast tworzyć jakieś grupy najlepiej sobie sparentować te obiekty. Wtedy bez przeszkód obracasz i przesuwasz telefon przy włączonym dziedziczeniu transforamcji.

Napisano
  • Autor

jak zrobić ograniczenia do kątów obrotu??

A może ktoś ma zupełnie inny pomysł jak zrobić te obroty???

Warto robić obiekty pozorne ??

z01.jpg