Napisano 26 Sierpień 200618 l Zainstalowałem Maye 7.0 i od razu zabrałem sie do pracy. Ale wystapił mały problem tam gdzie powinny byc parametry i opcje na przyklad w shaderach wyświetlane sa tylko okrojone, albo w ogule mam tylko puste okienka tak jakby nic tam nie bylo. Włanczam okienko ustawień metala i lipa to samo o ustawieniu ray tracingu czy sampli nie ma mowy po prostu zakładka sie nie otwiera . Podobnie jest z reszta z innymi okienkami i opcjami. We fluidach tesz się nie pobawie bo tam to już jest zupełnie łyso.:mad:
Napisano 26 Sierpień 200618 l ja kilka dni temu miałem podobne problemy ale z innymi softami format pomógł od razu pewnie windows sie sypie i tyle, błędy sie nawarstwiają i tak sie dzieje
Napisano 26 Sierpień 200618 l Autor nie sadze że to z tego powodu jesli juz to z braku pamięci. Ale te błędy są w kluczowych miejscach tam gdzie komputer najbardziej musi sie nameczyć, lub grafika mi nie wyrabia lub nie obsługuje należycie Cg, HSL'a lub Direx'a. Niewiem moge sie mylic , ale to mnie dobija instalowałem kilka razy i wystepował ten sam błąd w tych samych miejscach.
Napisano 26 Sierpień 200618 l Problem to najprawdopodobniej sterowniki do karty graficznej. Masz kartę ATI?
Napisano 26 Sierpień 200618 l Spróbuj zainstalować te rekomendowane przez Alias. Nie wiem, jak do twojej karty, ale możesz sprawdzić np. 77.56 do ściągnięcia ze stronki nVidia.
Napisano 26 Sierpień 200618 l Autor To chyba to bo ostatnio wcieło mi za sterowników Dairex'a i Open Gl'a takrze sprawdze jak sie uda to dam znać. edit: wycinek z helpa May'i mówi że nici z ustawień lub stabilnej pracy programu na Ge For'sach wymagne jest co najmniej Quadro . U mnie chyba wystepuje ten problem bo ja nie mam tego "dopisku" przed nazwa karty idealnym rozwiazaniem byłoby zabulenie tych tysiecy na takie cudo lub Wildcata 800 Realiz... :( Jestem ciekawy czy to prawda bo jesli to wina sterowników to by było super.
Napisano 26 Sierpień 200618 l Quadro to jest po prostu przerobiony GeForce. Watpie zeby te problemy z wyswietlaniem bylo spowodowane karta graficzna. Sproboj przeinstalowac soft. Problemy z karta moglbyby wystapic jedynie w wyswietlaniu modeli.
Napisano 26 Sierpień 200618 l MVM - wiesz, zawsze tak piszą, ale to nie jest koniecznie prawda. Wiadomo, wydajność trochę mniejsza, niż przy Quadro: brak sprzętowego renderingu etc., ale powinno działać. Ja śmigałem na GF2 i było dobrze, teraz mam go przerobionego na softQuadro i w stabilności czy czymś takim różnicy nie widzę. Jest ten wspomniany rendering, trocę szybciej w viewportach, ale na pewno nic takich rzeczy, żeby Maya kłopoty sprawiała bez Quadro. Baton - a zdziwiłbyś się :)
Napisano 27 Sierpień 200618 l miałem podobny problem ale tylko z oknem hypershader. Okazało sięze coś dziwnego działo się przy ustawieniach wyswietlania na 2 monitorze, wyłączyłem 2 pulpit i wszystko wrociło do normy.
Napisano 27 Sierpień 200618 l Autor Co do karty to hyba macie racje. Ale po ponownej instalacji i zmianie sterowników (testowałem 3 wersja) nic sie nie zmienia. :confused: Edit: Jak miałem Ge Forca 4 też byl ten sam problem . Moze to wina systemu i jego asymilacji ze sterownikami, Ostatnio nie wyswietlają mi się ustawienia DX i Open GL w zakładce Nividi a przy tej karcie powinny. PS: Żeby bylo ciekawiej to Hardwarw Redending pracuje bez zarzutu. A jak załaduje jakąs scene to tez wszystko jast w redendingu OK.
Napisano 28 Sierpień 200618 l Nigdy nie mialem problemu z Maya na GeForce aktualnie mam FX 5200 128 Bit / 128 MB sterowniki 84.21 i zadnych takich problemow nie mialem.