Napisano 1 Wrzesień 200618 l Witam, robię teraz wizke i nei iwem czym zrobić niebo żeby było jak najrealistyczniej?? Myślałem nad skylightem albo spotem który rozświetla cały pokój. Jak zrobić realistyczne niebo??
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Niebo, czy oświetlenie? Bo już sam nie wiem. Jeśli idzi o niebo, jakio takie, najlepiej wkleić później obrazek w Photoshopie i ustawić Levels'y, kontrast etc... Ośwwietlenie może spróbuj tak, jak się robi w vray'u - arealights do okien, ewentualnie jakieś direct light gdzieś daleko do symulowania światła słonecznego.
Napisano 1 Wrzesień 200618 l W metalu jest IES ze światłem słonecznym. Można nawet kontrolować ciepło w zależnosci od temperatury w kelwinach. A jeśli chodzi o samo niebo to jest w necie dużo tekstur w dużych rozdziałkach.
Napisano 1 Wrzesień 200618 l dome z output-gradientem nieba + FG i masz ladne maxwellowe niebo Przykład: sorka za jakość
Napisano 1 Wrzesień 200618 l http://jeffpatton.net/Tips/Sky-dome.htm albo skylight ( mib_cie_d ) + mr area spot ( Light Spot (Base)/mib_cie_d ).
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Zdecyduj się w końcu na jakiś render bo już wszystkie obleciałeś :* A maxwellowe niebo dostępne będzie w nowym mentalu z maxa 9 / mayi 8.
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Autor Wielkie dzięki za odpowiedzi!! :) Master jakie wszystkie rendery?? Caly czas siedze w mentalu i troszke maxwella się uczę (to nie sąwszystkie :))