Napisano 17 Wrzesień 200618 l czy do oswietlania wnetrz nadaje sie vraysun, vraysky i physical camera? ktos probowal?
Napisano 17 Wrzesień 200618 l physical camera do oświetlenia się nie nadaje. ale jako kamera jest konkretna: a do oświetlenia myślę że sun i sky się nadaje :)
Napisano 17 Wrzesień 200618 l Autor heheh... pewnie ze nie... moj blad ;) a jak najlepiej ustawic parametry physical camera (f-number, shutter speed, ISO) ? no i czy vraysky zalezne od vraysun? aha no i lepiej zmniejszac intensywnosc sun czy korygowac to kamera?
Napisano 17 Wrzesień 200618 l sky standardowo jest zależne od suna. intensywności przy użyciu kamery najlepiej nie zmniejszaj, bo wartośc 1.0 jest podobno poprawna fizycznie. co do parametrów to poczytaj o nich na stronach o fotografii. wszystko w zależności od tego co chcesz uzyskać :)
Napisano 17 Wrzesień 200618 l a jak najlepiej ustawic parametry physical camera A bawiłes sie kiedyś aparatem cyfrowym ? Bo ustawiasz dokładnie tak jak tam, ja skłaniam się ku iso 50-100, f-number 2-3.2, shutter speed 60-160 ( w przypadku vizki, powinno dać ci dobry punkt wyjścia)
Napisano 17 Wrzesień 200618 l Autor dzieki chlopaki :) pobawie sie z tym troche ale jeszcze jedno pytanie: jakiego uzywacie color mapping ? exponential czy linear(+ewentualne frame buffer) i czy rozjasniacie dark multiplier? no i co do zewnetrznych scen tak na marginesie (ktory color mapping)?
Napisano 17 Wrzesień 200618 l pioootras --> Zobacz mój tutorial o vray sky&sun w newsach. W skórcie to color mapping "Gamma correction" z "0,4545" w inverted gamma value i multiplierem 1.0-1.5 w zależności od okoliczności. Potem oczywiście vray framebuffer i korekta curvsami levelami i exposure.