pioootras Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 czy do oswietlania wnetrz nadaje sie vraysun, vraysky i physical camera? ktos probowal?
polka dot Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 physical camera do oświetlenia się nie nadaje. ale jako kamera jest konkretna: a do oświetlenia myślę że sun i sky się nadaje :)
pioootras Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Napisano 17 Wrzesień 2006 heheh... pewnie ze nie... moj blad ;) a jak najlepiej ustawic parametry physical camera (f-number, shutter speed, ISO) ? no i czy vraysky zalezne od vraysun? aha no i lepiej zmniejszac intensywnosc sun czy korygowac to kamera?
polka dot Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 sky standardowo jest zależne od suna. intensywności przy użyciu kamery najlepiej nie zmniejszaj, bo wartośc 1.0 jest podobno poprawna fizycznie. co do parametrów to poczytaj o nich na stronach o fotografii. wszystko w zależności od tego co chcesz uzyskać :)
streaker Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 a jak najlepiej ustawic parametry physical camera A bawiłes sie kiedyś aparatem cyfrowym ? Bo ustawiasz dokładnie tak jak tam, ja skłaniam się ku iso 50-100, f-number 2-3.2, shutter speed 60-160 ( w przypadku vizki, powinno dać ci dobry punkt wyjścia)
pioootras Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Napisano 17 Wrzesień 2006 dzieki chlopaki :) pobawie sie z tym troche ale jeszcze jedno pytanie: jakiego uzywacie color mapping ? exponential czy linear(+ewentualne frame buffer) i czy rozjasniacie dark multiplier? no i co do zewnetrznych scen tak na marginesie (ktory color mapping)?
Karrde Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 pioootras --> Zobacz mój tutorial o vray sky&sun w newsach. W skórcie to color mapping "Gamma correction" z "0,4545" w inverted gamma value i multiplierem 1.0-1.5 w zależności od okoliczności. Potem oczywiście vray framebuffer i korekta curvsami levelami i exposure.
Rekomendowane odpowiedzi