Skocz do zawartości

Z 3ds max'a na Cinema 4D przesiadka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem zaawansowanym użytkownikiem programu 3ds max. Uważam ze jest to świetny program. Niestety ma jeden minus - CENE! Nawet okrojona wersja 3ds VIZ kosztuje bagatela 10K zl. Chętnie przezucil bym sie na cos tanszego np na C4D. Niestety mam problem ze znalezieniem odpowiednich materialow szkoleniowych. Moze ktos z was ma takie albo mogl by podzielić sie ze mna swoja wiedza.

Jestem architektem i przede wszystkim W max'sie produkuje wizualizacje. Pracuje głownie w ten sposób:

Importuje pliki AutoCAD (dwg) rzuty i elewacje budynku, na tych rzutach modeluje boxy (robie z nich sciany) uzywzjac funkcji snap to point (jest to bardzo precyzyjne) po wykonaniu szkieletu budynku zagęszczam model dodając kolejne detale.

Glownymi funkcjami i modyfikatorami jakich używam sa:

- extrude (do zamkniejtych polilini)

- uvw map

- snap

- lathe

- bevel profile

- boolean

- smooth

- OPCJE Edit poly

I jeszcze pewnie kilku innych

Jezeli ktos z was jest mi wstanie pomodz w przestawieniu sie z maxa na C4D to program ten zyska nowego uzytkownika a max straci icon_wink.gif

Dzieki za pomoc

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Hehe , faktycznie Cinema 4d jest tania i to ja glownie wyroznia na tle 3d max'a czy Maya :) Powiem ci ze naprawde dobrze sie robi w c4d , troche bedziesz mial klopotow bo c4d ma wlasny uklad klawiszy :) W razie czego wal na gg 580996

• Confused 1
Napisano

przesiadka z max`a na c4d jest ciezka jak siedziałes w maxie długo ale co zrobic jak taki drogi :| Ogolnie te funkcje ktore wymieniłes c4d posiada i wogole dosc prosty sposob sie ich uzywa, modeluje nimi. Wiadomo ze z renderkiem bedzie troszke inaczej ale juz jakies dodatkowe plugi raczej znajdziesz :)

A co do nauki to wystarczy help programu aby poznac funkcje itp.

Napisano

Dzięki za pomoc

znacie może jakąś stronę, forum. gdzie mógł bm znaleźć rzetelne tutoriale? najlepiej tłumaczące poszczególne funkcje a nie typu "jak zrobić kaczkę" bo kaczka do niczego mi nie jest potrzebna...;)

Dzięki za wszelka pomoc.

Napisano

Wielkie dzięki za wszelką pomoc. Niestety nie udało mi się znaleźć helpa do Cinemy. Włączyć z pod programu się po prostu nie da. Wchodzę do menu help - hel(cinema4d) i d... nic się nie dzieje. Może jakieś sugestie z waszej strony?

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności