xiyoung Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 Jestem zaawansowanym użytkownikiem programu 3ds max. Uważam ze jest to świetny program. Niestety ma jeden minus - CENE! Nawet okrojona wersja 3ds VIZ kosztuje bagatela 10K zl. Chętnie przezucil bym sie na cos tanszego np na C4D. Niestety mam problem ze znalezieniem odpowiednich materialow szkoleniowych. Moze ktos z was ma takie albo mogl by podzielić sie ze mna swoja wiedza. Jestem architektem i przede wszystkim W max'sie produkuje wizualizacje. Pracuje głownie w ten sposób: Importuje pliki AutoCAD (dwg) rzuty i elewacje budynku, na tych rzutach modeluje boxy (robie z nich sciany) uzywzjac funkcji snap to point (jest to bardzo precyzyjne) po wykonaniu szkieletu budynku zagęszczam model dodając kolejne detale. Glownymi funkcjami i modyfikatorami jakich używam sa: - extrude (do zamkniejtych polilini) - uvw map - snap - lathe - bevel profile - boolean - smooth - OPCJE Edit poly I jeszcze pewnie kilku innych Jezeli ktos z was jest mi wstanie pomodz w przestawieniu sie z maxa na C4D to program ten zyska nowego uzytkownika a max straci Dzieki za pomoc
merv_ Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 wow.. to jak ty doszedles do tego stopnia wprawy.... na 30 dniowych trialach? wow niezle :) 1
Zbychowaty Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 Witam:) Szanowny kolego architekcie wlacz Waść helpa :)
SirAnen Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 Hehe , faktycznie Cinema 4d jest tania i to ja glownie wyroznia na tle 3d max'a czy Maya :) Powiem ci ze naprawde dobrze sie robi w c4d , troche bedziesz mial klopotow bo c4d ma wlasny uklad klawiszy :) W razie czego wal na gg 580996 1
hcpiter Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 przesiadka z max`a na c4d jest ciezka jak siedziałes w maxie długo ale co zrobic jak taki drogi :| Ogolnie te funkcje ktore wymieniłes c4d posiada i wogole dosc prosty sposob sie ich uzywa, modeluje nimi. Wiadomo ze z renderkiem bedzie troszke inaczej ale juz jakies dodatkowe plugi raczej znajdziesz :) A co do nauki to wystarczy help programu aby poznac funkcje itp.
KLICEK Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 taka przesiadka co cofniecie sie kilka krokow do tylu :) ale podobno teraz duzo sie w niej zmienilo
xiyoung Napisano 19 Wrzesień 2006 Autor Napisano 19 Wrzesień 2006 Dzięki za pomoc znacie może jakąś stronę, forum. gdzie mógł bm znaleźć rzetelne tutoriale? najlepiej tłumaczące poszczególne funkcje a nie typu "jak zrobić kaczkę" bo kaczka do niczego mi nie jest potrzebna...;) Dzięki za wszelka pomoc.
Destroyer Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 jedyna stronka po polsku dla cinemy jaką znam tam poszukaj link
xiyoung Napisano 19 Wrzesień 2006 Autor Napisano 19 Wrzesień 2006 Ma ktoś z Was helpa z Cinemy? W moim demie nie działa...:( nie wiem dlaczego.
xiyoung Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Napisano 20 Wrzesień 2006 Zbyt wielu użytkowników to Cinema nie ma jak widzę...
xiyoung Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Napisano 20 Wrzesień 2006 Wielkie dzięki za wszelką pomoc. Niestety nie udało mi się znaleźć helpa do Cinemy. Włączyć z pod programu się po prostu nie da. Wchodzę do menu help - hel(cinema4d) i d... nic się nie dzieje. Może jakieś sugestie z waszej strony?
xiyoung Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Napisano 20 Wrzesień 2006 Powiem Waści tylko tyle, że help nie działa!
Rekomendowane odpowiedzi