Napisano 19 Wrzesień 200618 l Witam, mam połączonye w sieci kilka kompow z procesorami dwu rdzeniowymi, czy mozliwe jest przeliczenie samej lightmapy(fly-through) w opcji distributed rendering. Czy wogole liczenie w sieci lightmapy ma sens? Jezeli tak to jaka wartosc w polu number of passes nalezy wpisac dla renderfarmy -- ilosć kompow x2 (w przypadku dwurdzeniowych maszyn) ???
Napisano 20 Wrzesień 200618 l Autor moze jednak ktos sie wypowie w tej sprawie ,a moze pytanie jest glupie i nikomu nie chce sie pisac :P
Napisano 21 Wrzesień 200618 l pytanie nie jest glupie z tego co sie orientuje nie da sie tego rozbic na kilka kompow, chyba, ze w wersji 1,5 w ktora jeszcze nie mialem czasu sie wgryzc cos sie zmienilo w tej kwestii, choc watpie.
Napisano 21 Wrzesień 200618 l Niestety, 1.5 nadal tego nie potrafi. Wychodzi na to, że najlepiej jest przeliczyc lightcache na jednej stacji, zapisac go do pliku i potem z niego korzystac przy renderowaniu sieciowym. Pozdrawiam ;)
Napisano 21 Wrzesień 200618 l Autor Dzieki za wypowiedzi, jednak jest cos zastanawiajacego. Dlaczego vray mimo tego ze nie moze liczyc lightmapy w distributed rendering, podczas renderingu sieciowego ( w momencie kiedy przelicza lightcahce) obciaza procesory wszystkich kompow na 99 %. Może to jakis bug mojej wersji vraya. Spotkał sie ktos z tym ?
Napisano 22 Wrzesień 200618 l mam takie dla was pewnie banalne pytanko, odnosnie renderingu sieciowego, wiem ze na forum byl juz poruszany, uzylem nawet opcji szukaj i bylem na stronie z vrayowskim manualem, ale nie znalazlem odp. Chodzi mi o to ze jak uruchamiam na kompie sieciowym ( sa 2 ) plik vrayspawner60 to uruchamia mi sie max, ale w dziwny sposob. ciagle sie zamyka iotwiera od nowa :( v ray Log na drugim kompie po wcisnieciu Render zglasza komunikat ze sie nie moze polaczyc z drugim komputerem. dodam ze firewalle sa powylaczane, a na komputerze z ktorego uruchamiam rendering w opcjach rendera system-->distributed rendering mam dodany i widoczny drugi komputer. jezeli wiecie co jeszcze moge zrobic to napiszcie prosze. pozdro
Napisano 22 Wrzesień 200618 l Chodzi mi o to ze jak uruchamiam na kompie sieciowym ( sa 2 ) plik vrayspawner60 to uruchamia mi sie max, ale w dziwny sposob. ciagle sie zamyka iotwiera od nowa :( v ray Log na drugim kompie po wcisnieciu Render zglasza komunikat ze sie nie moze polaczyc z drugim komputerem. dodam ze firewalle sa powylaczane, a na komputerze z ktorego uruchamiam rendering w opcjach rendera system-->distributed rendering mam dodany i widoczny drugi komputer. miałem taki problem również ostatnio. -pamiętaj aby przed odpaleniem vrayspawner60.exe mieć włączony VRLServer.exe - mi raz to nie pomogło.. i może to głupie .. ale zaczełem klikać wszystko co ma *.exe w folderze xD (akt desperacji ;) po tym jak przeczytałęm na forum gdzieś tam na naszym forum ,że komuś pomógł tylko reinstal windy... :/ ) I o dziwo zadziałało... tylko nie wiedziałem dokładnie dzięki czemu... Znów na innym kompie kiedy też miałem taki problem.. to metodą prób i błędów dotarłem to tego *.exe'ka który pomógł Oo zwie się 3dsmaxcmd.exe (odpal.. coś tam to zrobi.. i powinno zadziałać..Oo ) wiem że mało profesionalnie.. ale u mnie skutecznie :) pozdrawiam jak w czymś pomogło to grzecznie proszę o ptk. rep.;)
Napisano 23 Wrzesień 200618 l Krzyhhh jestes wielki :D Udalo sie, no nie moge uwierzyc, ale podzialalo. Reputacja dla ciebie :D
Napisano 23 Wrzesień 200618 l hehe ;) niezamaco xD jak to sie mówi głupi ma zawsze szczęście :D (o sobie)