Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Rozkminiam sobie vraya powoli. Wszystko idzie świetnie, aż do robienia bardziej skomplikowanych tasków - np. wnętrza.

Patrzę sobie na wiele tutoriali i generalnie największa rozbieżność wystepuje w rodzajach silnika GI, którego się używa.

Jesteście w stanie przybliżyć mniej-więcej jakie są różnice przy użyciu różnych silników ?!

Z tego co widzę, to najbardziej popularne są ustawienia domyślne (Irradiance Map + QM-C), lub Irradiance Map + Light Cache. Czego Wy używacie :D?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Irr map + Light Kasz choc powiedziano mi, ze uzycie qm-c w jednym z silnikow daje bardziej fotograficzne efekty kosztem czasu renderingu, choc przyznam szczerze nie mialem czasu jeszcze experymentować:(

Napisano

irr map + qmc daje lepsze efekty ale nie zawsze widoczne. np. we wnętrzu jak porównywałem to na lc i qmc jako secondary w jasnych miejscach było identycznie, ale w ciemnych lc robił nienaturalne kolory jakby przejaskrawione. z kolei qmc bardziej realistyczne ale i ciemniejsze. ciemność tą można zmniejszać zwiększając secondary bounces w zakładce Vray:qmc

Napisano
  • Autor

No właśnie podczas wczorajszych wojaży z pierwszymi próbami renderowania wnętrz w vray najlepsze rezultaty osiagnąłem właśnie z irr+lc.

dzięki za szybką i treściwą odpowiedź ;)

Napisano

hmm

kiedy uzywam gi to tak jak wyzej ( przewaznie ) ale nie dlatego ze jest trndy tylko dlatego ze efekty mnie zadowalają;) ale powiem szczerze ze bez gi idzie wyżyć, np. moje ostatnie ferrari nie bylo renderowane na gi:D pozdr

Napisano

QMC i QMC najlepsze efekty ale najdłuzszy render no i ziarno wychodzi na małych ustawieniach, ja uzywam IRR i LC jak wiekszosc, szybko i daje w miare ciekawe efekty, na początku zabawy z vrayem to leciałem Irr+qmc :]

Napisano

co od silnika gi to irr i lc, ale słyszałem ze najpoprawniejszy jest qmc i lc w sumie nigdy nie testowałem.