polka dot Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 hi siatka obiektu w unwrapie wygląda powiedzmy tak: jak łatwo zrobić żeby pionowe linie były położone w jednakowych odstępach? :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 wypróbuj opcję relax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 można zrobić sketch vertices z opcją line. z tym że trzeba to robić z osobna dla wszystkich poziomych żądków. można też wybrać wszystko i zrobić relax => relax by centers, wszystkie facy będą mniej więcej równe ale brzegi będą krzywe i zciągnięte. jeśli siatka na samym objekcie ma równe odstępy, to relax by face albo edge powinno działać najlepiej, ale jak na samym objekcie już są różne odstępy, to jedna z powyższych opcji zadziała lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 pokaz obiekt, bedzie latwiej powiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdeno Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 możesz też ustawić GRIDa o potrzebnej ilości lini max. 100 i poprzesuwać edgesy ręcznie z zahaczonym snap to grid .. ale to jednak ręczna robota a nie automat ... choć w wiele większa dokładność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 30 Październik 2006 Autor Share Napisano 30 Październik 2006 jeśli siatka na samym objekcie ma równe odstępy, to relax by face albo edge powinno działać wydaje mi się że to to, ale nie mogę znaleźć. mam maxa 7, ale bewnie takie bajery to od 8 -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 patrzyłeś pod Tools w edytorze UVW? to się nazywa Relax Dialog. ale nie wiem czy jest w siódemce. jak nie to przeżucić się na ósemkę albo przesuwać ręcznie do grida jak mówił zdeno, albo jakiegoś pluginu do unwrapowania bądź innego programu poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cerebrate Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 jeśli nie masz maxa8 to może pomóc flatten mapping czy jak to się tam nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 30 Październik 2006 Autor Share Napisano 30 Październik 2006 tysiące iteracji (relax by face) nie przyniosły żądanego efektu :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 bo na objekcie linie też są nierównomierne na zgięciach, a relax orientuje się wymiarami prawdziwego objektu, więc tylko maksymalnie przybliży wymiary do wymiarów faców na objekcie. tak spytam z ciekawości czemu to wogle chcesz mieć równe? bo jak nie będzie równe w uvw tylko tak jak jest teraz to tekstura będzie się ładniej na tym rozkładała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 30 Październik 2006 Autor Share Napisano 30 Październik 2006 źlę się wyraziłem. siatka w unwrapie wszerz ma być jak najbardziej podobna do tej na obiekcie. checker rozkłada się prawie idealnie, jednak po nałożeniu tekstury linie proste idące pod kątem na obiekcie robią się zygzakowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3,14-ter Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 fajny skrypcik - http://www.sloft.com/maxscripts/UnwrapExt/UnwrapTools1.45.zip, nowsza wersja skryptu Steve'a Johnsona http://www.chuggnut.com. narzedzie "Space Evenly" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 30 Październik 2006 Autor Share Napisano 30 Październik 2006 dzięki piter. wieczorem zobaczę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 czy dobrze zrozumiałam, nie muszą być wcale równe odstępy, tylko ma być żeby przechylona kreska z tekstury wyświetlała się prosto? więc zrobiłam podobny objekt, dałam relax by face kilka tysięcy iterations (pod koniec vertexy się już nie ruszały), i wyszło chyba dobrze. dajesz w viewporcie teksturę (tą pod kątem) maksowski checker, czy jakąś bitmapę? bo bitmapy lubią się niekiedy w viewportach układać inaczej niż na renderze, dlatego lepiej uv rozkładać za pomocą maksowskiego czeckera, albo zrenderuj objekt z bitmapą czy dalej będzie źle. acha i czy nad unwrapem jest może jeszcze meshsmooth? bo on też może uvw trochę zniekształcić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 30 Październik 2006 Autor Share Napisano 30 Październik 2006 dziękuję Aniu. rzeczywiście już jest dobrze. dzięki wszystkim :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi