Skocz do zawartości

Animacja mechaniki silnika spalinowego w 3d Studio...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

... własnie w tej kwesti potrzebna mi pomoc, byłbym wdzieczny gdyby ktos wskazał mi dość precyzyjnie jaki dział helpa zgłebić, jeszcze bardziej gdyby mnie wprowadził, wskazał lub wykonał stosownego tutka.

Mam juz prosze ja was silnik od taki tam V8 427...

engine34hh8.th.jpgengine33nh8.th.jpgengine40to8.th.jpgengine35rz5.th.jpg

Mam także juz gotowy frabment mechaniki który chciałbym puscis w ruch ...

tlocznofn8.th.jpgtloczno1jx8.th.jpgtloczno3ca8.th.jpgtloczno2dr3.th.jpg

Teraz gryzac paznokcie zastanawiam się czy ktoś bedzie skłonny mi pomóc.

To jak dacie rade ?

• Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czego dokladnie oczekujesz? jakich porad?jaki efekt chcesz osiagnac? moja animacja o ktorej mowiles w PM byla cala zrobiona za pomoca havoka i guzika autokey

Napisano

Chodzi mi o zbudowanie hierarchii, tak by obrót jakiegoś elementu, powodował że np tłoki zaczną robić swoje, no i analogicznie reszta. Modelować potrafię, animować, eh no od 99/00 nic nie robiłem i uciekło, wiedz trzeba by mnie traktować jak zielonego i naprowadzić mnie, aż złapię analogię i pójdzie juz samoistnie. Pomocy proszę.

Napisano

Jeśli możesz.. odezwij się do mnie na GG lub jakoś tak bardziej prywatnie. Podam Ci adres do przesłania scenki i rzucę na to okiem. Myślę, że problem nie jest aż tak problemowy i damy sobie z tym radę. ;)

pozdrawiam

Napisano
Jeśli możesz.. odezwij się do mnie na GG lub jakoś tak bardziej prywatnie. Podam Ci adres do przesłania scenki i rzucę na to okiem...

Dzięki Kris ale jest kilka ale i tak:

1)Pojawiły się tu prośby o upublicznienie tych informacji.

2)Osobiście mam tendencje do pozostawiania trwałych śladów na forum by mogła z tego korzystać cała jego społeczność

3)Nie mam ochoty wycinać i rozsyłać tego silnika

4) Nie urządza mnie wreszcie byś to ty wykonał te animację bo sam chcę to opanować

Dlatego wolałbym byś jeśli potrafisz wskazał na 2 cylindrach i boxie przy użyciu kilku screenów i kilkunastu zdań jak należało by tego dokonać i to powinno załatwić sprawę ;)

Napisano

ok...wiec zaczynam! 1szy moj nibytutek!!Mam nadzieje ze załapiecie o co biega!:)

1. Ja wstawilem sobie cylinder zeby wam pokazac jak to ma chodzic i co gdzie wstawic!Nie jest to profesjonalny wał korbowy!

screen001cp1.th.jpgrys. 1

2. z Helpers wybieramy DUMMY i wstawiamy go w miejsce zaczepu naszego korbowodu

3. teraz majac zaznaczone DUMMY klikamy na Select and Link , powinna pojawic sie teraz taka przerywana linia biegnaca od srodka naszego Dummy, teraz klikamy na nasz Wał korbowy

screen002lz4.th.jpgrys. 2

4. Zrobimy cos co moglismy zrobic na samym początku ale ja zrobilem teraz. Obracamy Wał korbowy o 360 stopni. W tym celu wciaskamy Auto Key, w klatce 0, klikamy SET KEYS, przechodzimy do ostatniej klatki 100 i obracamy nasz wał korbowy o 360 stopni!

screen003cd1.th.jpgrys. 3

5.Teraz wstawiamy Kosci (Create->systems-> bone chain). Kosci wstawiamy od środka naszego DUMMY i przeciagamy tak jak na rys.4 (UWAGA!! Nie kasujemy pipsztoka!!!). Kosc przesuwamy do środka naszego DUMMY!!!!!!!

screen004pk6.th.jpgrys. 4

6. Teraz majac zaznaczoną wiekszą kośc znow ją linkujemy z DUMMY! tak jak to robilismy z DUMMY w punkcie 2

7.Znów zaznaczamy wiekszą kosc, tym razem wybieramy z menu IK SOLVER i klikamy na naszego pipsztoczka (powinien sie pojawic taki krzyzyk IK CHAIN1 )

screen006bm0.th.jpgrys.5

screen007vi0.th.jpgrys.6

8. Ostatnia czynnosc polega na tym by złapac nasze IK CHAIN01 i przesunąc wyzej coby nasze kostki ładniej latały!

screen008fz0.th.jpgrys. 7

C.D.N!!!

• Like 1
Napisano

OK dzięki juz testuję :]

EDIT:

No działa to, działa tylko ...

... to teraz pytanie co z reszta czyli posuwistym ruchem tłoka zespolonego z korbowodem ?

Kto da więcej ?

Kris jestes tam chłopie ? Naprowadz no nas.