Napisano 5 Listopad 200618 l Witam, Mam pytanie dotyczace boolean. Mianowicie tne sobie dany obiekt, tne... I czasami jak wytne jakis kawalek to robi sie dziura (ze mozna zobaczyc do srodka obiektu:)). Co oczywiscie nie jest porzadane. Chyba z 1h siedzialem teraz i probowalem zauwazyc dlaczego raz sie dzieje normalnie (czyli po ucieciu czyms pozostaje na figurze cietej normalna plaszczyzna) a raz widac "srodek".
Napisano 5 Listopad 200618 l Witam Kiedy obiekt, na ktorym dokonuje sie np operacji subtraction z boolean, jest otwarty, wówczas dzieje sie wlasnie cos takiego. Zrobiłem mały przyklad zeby było wiadomo o co chodzi http://rapidshare.com/files/2034298/boolean.rar
Napisano 5 Listopad 200618 l dziurę można zatkać przechodząc do subselekcji 'border'. zaznaczasz krawędzie powstałych dziur i klikasz na 'cap' :)
Napisano 5 Listopad 200618 l Nikt o zdrowych zmysłach nie używa STANDARDOWEGO booleana. Używając editable poly ma się większą kontrole nad tym, co zamierzamy wiciąć. Polecam też narzędzie nPower Boolean, lub powerboolena z maxa9 (w sumie prawie to samo) Pozdrawiam
Napisano 5 Listopad 200618 l Autor Na wstepie - korzystam z 3ds R5. Zainstalowalem to po raz pierwszy w zyciu we czwartek i stad moze moje glupie pytania. Ale moze ktos luknalby na ten plik .max i sprobowal cos w nim wyciac... Bo ogladam go ze wszystkich stron i wydaje sie ze nie ma nieciaglosci (tzn ze jest chyba zamkniety): radiomagnetofon.net/glowa.rar Bede kombinowal nowsze wersje, tylko nie wiem czy mi komp wydoli na 9:) Używając editable poly ma się większą kontrole nad tym, co zamierzamy wiciąć.Tzn?:) Bo ja chce ciac kolka... (tuby dokladnie) pozdrawiam
Napisano 5 Listopad 200618 l karop: wszelkie informacje dotyczące podstaw obsługi programu 3ds max można znaleźć pod wielce użytecznym klawiszem kierującym do help'a programu: F1 zadawanie pytań takich jak "co to jest xxx" mija się z celem, gdyż szybciej i efektywniej otrzymasz te odpowiedzi wpisując w help'ie dane okreslenie. jeśli nie masz help'a w swoim programie zajrzyj do FAQ, tam znajdziesz odpowiedź skąd wziąć potrzebne Ci pliki. Pozdrawiam
Napisano 5 Listopad 200618 l Autor Helpem posilkuje sie caly czas... Ale napisalem na forum bo powinno dzialac (nie ma nieciaglosci) a nie dziala:)
Napisano 5 Listopad 200618 l Kiedys mialem podobny problem z kilkoma oknami ktore chcialem na szybkiego wyciac i sie nie udawalo. Pomoglo zageszczenie siatki obiektu ucinanego oraz z collapse`wanie obiektow ucinajacych:)
Napisano 5 Listopad 200618 l karop: w takim razie użyj opcji editable poly i ręcznie powycinaj cut'em czy slice planem otwory. bardzo przydatna opcja zwłaszcza w wycinaniu okien w ścianach czy np: otworów na śruby w maszynie. właściwie to co ty chcesz wyciąć? kołek?