Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Ostatnio próbowałem zrobic mój pokój.Renderowałem i efekt mnie niezadowala.

na innych renderkach widać szum a ja tego niemam i render mi wychodzi bardzo kartonowy

daje linka do pokoju(nieskonczony)

http://img120.imageshack.us/my.php?image=1vs7.jpg

tutaj daje linka do posta na forum gdzie jest taki szum o który mi chodzi

http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=32153

Powiedzcie też co ustawic w opcjach v-ray'a aby lepiej wychodziło.

z góry THX.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 752
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ze u ciebie wyszlo kartonowo to wina słabych shaderow :]

A jezeli chcesz miec szum to renderenuj z qmc+qmc albo w photoshopie sobie dodaj noise :]

Napisano

Szum wynika z niedokładności liczenia GI i samplingu światła. Ludzie starają się go wyeliminować raczej niż uzyskać. Jak chcesz symulować ziarno z materiałów fotograficznych to lepszym wyjściem będzie filtr postprodukcyjny. A jak już musisz mieć na renderingu to zwiększ adaptive amount w rQMC (dla QMC primary i secondary bounces oraz odbić i refrakcji) lub zmniejsz jakość światła oraz metod GI których używasz.

Napisano

wyszło kartonowo, bo masz nie tylko słabe shadery, ale też słabe światło, np. pod krzesłem - wogóle nie widać cienia -> tj. za dużo skylighta, jak dla mnie to wyglada, że nie zamknąłeś pomieszczenia z wszystkich stron, tylko postawiłeś te dwie ściany, które są widoczne w widoku z kamery

Napisano
  • Autor

No to jak robić dobre shadery aby lepiej wychodziło,zeby jakos to wyglądało bardziej realistyczniej,jakie światło użyc do zasymulowania swiatła dziennego i żeby wyglądało realistycznie.Pomocy!!!

Napisano

A ty miślisz, że to jest jakaś tajemna formuła, po której poznaniu będziesz walił super-hiper-extreme zajebiste rendery ? Ściągnij sobie packi shaderów do vraya (na googlu bez problemów znajdziesz), czytaj tutki, na poczatek zawsze polecam tutek o robieniu interiora z evermotion a na sam początek przeczytaj w helpie co oznaczają poszczególne opcje, żeby przy analizie różnych materiałów nie wychodziły jakieś nieporozumienia...