Gość eax Napisano 11 Grudzień 2006 Share Napisano 11 Grudzień 2006 czasy to tam u ciebie najmniejszy problem, za to kadrowanie lezy na calej lini... Poszukaj, bo gdzies na tym forum byly fajne posty o zasadzie zlotego podzialu, do tego Twoje zdjecia sa bezplciowe. Kurde motyw kaczki z mewami jest swietny ale przekaz sie gubi w calosci. Zrobiles to zdjecie jakby od tak, znacznie fajniejszy kadr moglby byc jak bys kucnal, i sie deczko zblizyl.... A co do aparatu, czy co to tam lezy... rowniez kadr, :/ plus otoczenie, plus syf na aparacie... nie fajnie... - A ze aparat slaby... to mozna pominac chyba:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 Portret. Nie patrzac na technikalia zdjecia, co tu lezy? Czy udalo sie zrobic portret czy nie? Wiem ze szum, wiem ze swiatlo, ale cos chyba sie udalo? Mozecie cos na ten temat powiedziec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 illy zdjecie fajne powiedzmy ze portret wyszedl, ale to jest tak ze zawsze kazdy element trzeba przemyslec. Nie powinien byc obciety kolnierzyk, duzy chaos w tle, postac zbyt centralnie pokazana powinno byc w pionie, wtedy nie skupialo by sie wzroku na tle. Jesli chcesz pokazac dynamike to obraz powinien byc obrocony z lewego dolnego ku prawej gornej krawedzi a nie tak jak u ciebie, bo w polaczeniu z tym ze postac zaczyna sie od lewej strony zwala to caly obraz i jest niezbyt mile dla oka. Mam nadzieje ze pomoglem:** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 dzieks za uwage, tlo probowalem zmiekczyc i troche sciemnilem ale i tak dalej sie wybija ;/ do tego teraz widze ze odbilem sie w okularach :_) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belus Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 Na pierwszy rzut oka tło jest do niczego. Zlewa się z postacią a tak nie powinno być. Generalnie przy portretach stosuje się jak najmniejszą głębie ostrości, czyli przesłona maksymalnie otwarta no i jeszcze pomaga jak najdłuższa ogniskowa czyli zoom na maxa no ale wtedy trzeba troszeczkę dalej odejść by złapać ten sam kadr... no i wtedy mamy pięknie rozmyte tło... No i tyle wiem z mego doświadczenia...:-) Acha, dobrze jest gdy przy portrecie osoba fotografowana nie stała zbyt blisko "tła" czyli najlepiej jak zaraz za plecami ma jeszcze trochę wolnej przestrzeni (parę metrów) bo w innym wypadku z rozmytego tła nici... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 co do technikaliow tak zrobilem f3.2 i zoom tyle ile kuchnia dala bo przez sciany nie przechodze :) niestety to tylko kompakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 jak to sie dzieje ze illy wrzuci jedna fotke i ma stos commentow a ja wrzuce kilka i cisza... :P. ILLY: Co do fotki, chyba wszystko zostalo juz powiedziane, nie wiem czy ktos wspominal o balansie bieli, jakos tak male ciekawie u ciebie to wyszlo. Kadr wspomniany, przekrzywienie tez, o odbiciu w okularach juz napisales, tlo widze tez i to by bylo na tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 jak to sie dzieje ze illy wrzuci jedna fotke i ma stos commentow a ja wrzuce kilka i cisza... :P. bo illy wrzuca slabe fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 zePSułem tylko lekko kontrast i kadr ;] reszta to cokin tabacco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 strasznie kiepskie :D wrzuc te ze sniegiem. kopaly ***** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 strasznie kiepskie :D wrzuc te ze sniegiem. kopaly ***** spadaj :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 20 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2006 Marcin - w tych drzewkach jednak trochę przegiąłeś z sharpenem :) Dzisiaj właśnie ochrzciłem moją małą prowizoryczną, domową ciemnię. Wrzucam takie dwie próbki-testy mające na celu tylko sprawdzenie czy w takich warunkach można w ogóle pracować...można i to całkiem sprawnie, najwięcej czasu pochłania przygotowanie całego sprzętu, potem już z górki. Spodziewajcie się więc w najbliższym czasie nieco konkretniejszych zdjęć/ grafik, ale to już w osobnym wątku :) Większość pyłków itp. to już niestety zasługa skanera :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 Vorek zarowa fajna naprawde :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 podejście do drzewa, sesja 2 ;] tym razem czysta fota, nawet nie kontrastowana i nie kadrowana. Fz7 + Cokin Polar, Tabbaco połówkowy i Hitech- ND 0.9 Hard Połówkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartii_mario Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 Witam! Aparat mam od wczoraj i już próbuje coś tworzyć :-D Aparat: Kanon P712 Iso 125 Obiektyw Schneider - KREUZNACH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Dziś 6:25 rano Nudziło mi sie strasznie a dorwałem canona i mnię natchło:) Przysłona - 4 Czas migawki 2 sec Iso - 50 http://images1.fotosik.pl/319/1345e2dcabbca3e6.jpg prosze zapoznać się z zasadami działu fotografia: link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiggles Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 http://digart.img.digart.pl/data/img/45/3/download/602860.jpg http://digart.img.digart.pl/data/img/62/89/download/603671.jpg Nowe fotki :] prosze zapoznać się z zasadami działu fotografia: link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 mozesz wrzucic w formacie 1280x1024? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 Marcin: drzewko kozackie. niezłe kolorki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 ała - vorek ta pierwsza klisza normalnie masakra :o nie śmiejscie sie z pytania ale można jakoś wrzucic gotową fote na taką klisze żeby potem walnąc taki skan? oczywiście pomijając robienie zdjęcia zdjęciu ? chciał bym miec taki skan kliszy na której była by jakaś fota i potem raster na sciane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2007 hindus - są firmy które naświetlają na negatywie pliki cyfrowe, możesz sobie nawet naświetlić render jak chcesz, o ile dobrze Cię zrozumiałem. Nie znam niestety żadnych danych ale wiem że taka usługa istnieje, tylko podobno trochę kosztuje. A to moje to nie jest skan kliszy tylko skan odbitki na papierze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 A to moje to nie jest skan kliszy tylko skan odbitki na papierze whatever... najważniejsze że wygląda przednio !! świetny pomysł 'pracy w pracy' odnośnie tego naświetlania - o to mi chodziło tylko nie znam takich pojęć jak ty - ok poszukam jakiegos info o firmach na goglah - Dzięki mistrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2007 najważniejsze że wygląda przednio !! świetny pomysł 'pracy w pracy' Dziękować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OhMyGosh Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 Digimax S800 czas 1s przysłona f/2,8 ogniskowa 7mm iso 139 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 fajny ogorek bejbe :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 hehe iso 139? :D ogórek sam w sobie ochydny. zdjęcie ciekawe ale imo za ciemne u dołu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 buehehe to iso to fajne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OhMyGosh Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 bo moja cyfrówka tak potrafi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 Kuciel nie bądź wredny i daj jej pofocić 350tką :] btw: jakby zostawić więcej miejsca u góry to można by z tego niezły plakacik trzasnąć, np: o marnowaniu jedzenia czy kredytach bankowych :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesoledi Napisano 9 Styczeń 2007 Share Napisano 9 Styczeń 2007 Takie tam sobie... nic specjalnego Lumix LZ5 //down: No fakt, ale to dlatego, ze bylo ciemno, przy malym ISO niewiele bylo widac na zdjeciu. A kompozycja, hm.... wlasciwie to se tak cyknalem z nudow :) I nawet mi sie spodobal ten kadr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 male troche pozatym duze ziarno i mysle ze troche takie nie przemyslane :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphitt Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Ciekawy wątek. to i ja wtrące fotkę. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 fajna fotka tylko wydaje sie byc troche poruszona :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 Wroclaw dzisiaj -_- Katowice wczoraj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giorgione Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 Wow Drakula te 3 pierwsze foty powalają jakoscią - piękne to jest. Cos ode mnie: słabiutki aparat Pentagram Photon 434 Makro - ujęcie 1 Proste ujęcie - niestety aparat strasznie kompresuje mi pliki i część dertali ucieka :/ Dzisiejsze popołudnie w Sieradzu - eksperyment z ustawieniami nocnymi makro - ujęcie 2 Fotograf ze mnie słabiutki i sprzęcior cieniutki - ale przeglądając wasze zdjęcia wieeele można się nauczyć :D (żadna z fotek nie była poprawiana w PS) Pozdr Giorgione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 brawo chlopaku :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz90 Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 No to ja też się dorzucę ;) Jestem amatorem i większość zdjęć, które robię to dokumentacja rodzinnych uroczystości, czasem tylko biorę aparat i ruszam w świat... Zdjęcia nie są najlepsze, ale bądźcie chociaż trochę wyrozumiali... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latarnik Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 Czesc. Pierwszy raz wrzucam tutaj jakieś swoje zdjęcia. Zdjęcia robię od niedawna mam analogowego Canona 1000F i obiektyw Tamron 24-70 1:3.3-5.6. Nie podaję przysłon ani czasów naświetlania, bo zwyczajnie nie pamiętam (przysłony 5.6 i mniejsze, czas naświetlania nie dłuższy niż 1/60s). Film Fuji Superia 200, ale iso ustawiałem czasem na 250-400. Kadry oryginalne, ale zdjęcia minimalnie przerobione w photoshopie (poziomy, kontrast, nasycenie). Liczę na jakieś komentarze, pozdrawiam :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 fajna żaba. A tu moje poczynania dzisiejsze: Parametrow nie podaje, bo wsio robie idiota ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 21 Styczeń 2007 Share Napisano 21 Styczeń 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiggles Napisano 21 Styczeń 2007 Share Napisano 21 Styczeń 2007 nowe: :) jesli za duze, przepraszam ale na tym kompie nie mam dostepu do Ps'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 21 Styczeń 2007 Share Napisano 21 Styczeń 2007 drugie mogloby byc poziome, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiggles Napisano 21 Styczeń 2007 Share Napisano 21 Styczeń 2007 jakby bylo poziome w kadr by mi weszly obiekty typu bloki etc :] a nie za bardzo je chcialem tam miec ;] btw illy odezwij sie do mnie na gg bo mam pare pytan :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 21 Styczeń 2007 Share Napisano 21 Styczeń 2007 chodzilo mi zeby podejsc blizej postaci i dac poprzeczny kadr, juz sie odzywam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesoledi Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 To moze ja cos wrzuce, choc troche innej scenerii :) Takie tam kilka z malej sesji podczas spacerku po Gdanskiej plazy. Tak na rozgrzewke ^^ Troche skopalem, wiem... Zapatrzona mewa :) No i labedzie Ten "serfer" mi sie podoba :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 oba labedzie wydaja mi sie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giorgione Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 w tych pierwszych łabędziach - ciekawszy układ :) pozdr giorgione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesoledi Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 Dzieki :) Widac kazdemu co innego sie podoba.. Mi ostatni, dziewczynie mewa, Giorgonowi to 1-sze z labedziami, innym jeszcze co innego. Ciekawe co to moze oznaczac ^^ Niemniej fajnie, ze komus do gustu przypadlo, nadal sie ucze :) Aha.. moze dopisze sprzet: Lumix FZ10 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 btw illy odezwij sie do mnie na gg bo mam pare pytan od 3 dni probuje, sam sie odezwij 2138032 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesoledi Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Ostatni promyczek slonca... Wyszlo jak wyszlo :) Lumix FZ10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi