Napisano 19 Listopad 200618 l Witam, mam 3ds max 8. Nic na tym nie umiem ale bardzo chciałbym się nauczyć. Niestety wiele tutoriali różni się interfejsem (zapewne osoba tworząca tuta ma inna wersje) i nie jestem wstanie czasami znaleść pewnych rzeczy. Dlatego kieruję prośbę do was jako już doświadczonych w tym programie ludzi. Czy moglibyście mi coś poradzić, jakis ebook czy stronka albo inne materiały z których mógłbym się nauczyć od zera tego niosącego ze sobą wielkie możliwości programu. A może lepsza będzie MAYA, właściwie to jaka jest różnica między tymi programami? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Napisano 19 Listopad 200618 l Mapet_PL Wszelkie kwestie dotyczace podstawowej obslugi programu mozna znalezc pod klawiszem F1 (help programu) Znajdziesz tam mase przykladów, tutoriali i szczególowe opisy fukncji programu. Jesli nie posiadasz plików help do programu znajdziesz je w dziale FAQ (link) interfejs maxa nie różni sie zbytnio od wersji 4 do 9. owszem zmieniają się narzędzia i są wprowadzone poprawki w wyglądzie okien ale przy odrobinie samozaparacia tutoriale z max3d.pl powinny ci pomóc. różnica pomiędzy maxem i Majką jest żadna, oba programy są tak samo dobre w róznych dziedzinach. wszystko zależy co chcesz robić. póki co proponuję zapoznać się ogólnie z grafiką 3d. wybór oprogramowania zostaw sobie na później.
Napisano 19 Listopad 200618 l 3dsmax od podstaw - zalozony (watek) 350razy co jest lepsze maya vs max - zalozony 600razy wcisniecie F1 - bezcenne
Napisano 19 Listopad 200618 l Inna półka, co prawda są to softy o podobnych możliwościach, różnią się jednak architekturą. Generalnie poszukaj na forum, bo zupełnie niedawno nawet był watek traktujący o tym, czemu Maya jest poważniejszym softem :) [edit] Przecież nie zaczynam, tylko odsyłam do istniejących wątków... :p
Napisano 19 Listopad 200618 l Niestety wiele tutoriali różni się interfejsem (zapewne osoba tworząca tuta ma inna wersje) i nie jestem wstanie czasami znaleść pewnych rzeczy. Kłamca, kłamca, kłamca... Z maxem znam się od wersji 6 i moge ci powiedzieć, że w inferface sie nie zmienia wiele, a już na pewno nie w podstawowych czynnościach, których ty jako całkowicie zielony będziesz się teraz uczył... Więc nie oczekuj gotowych wyników, ale bierz sie do roboty. Leleń - mocne :D
Napisano 23 Listopad 200618 l Hmm jak klikam F1 to tylko pojawia się tak na 2 sekundy klepsydra (wskaźnik myszki) i później nic się nie dzieje... Jak uruchomić tą pomoc (i najlepiej jak by była w języku polskim) ??
Napisano 23 Listopad 200618 l Sciągnij user reference ze strony autodesku, po polsku nie ma, nie było i nie będzie :)
Napisano 23 Listopad 200618 l Też tak kiedyś miałem. Wystarczy że z płyty instalacyjnej Maxa ręcznie zainstalujesz sobie tego helpa