Napisano 22 Listopad 200618 l Nie wiedziałem jak to dokładnie nazwać. Chodzio o to, ze kolory obiektów w scenie są za bardzo "dziedziczone" przez inne obiekty. Np. na poniższym renderze sciany miałby byc białe, a wyszły jakie wyszły :( Jak to usunąc. Druga kwestia. Jak osiagnąc ostre reflksy na podłodze pochodzące od żaluzji. Dałem na zewnątrz direct'a z ray trace shadow, ale nadal na podłodze mam światło rozmyte :( Pomóżcie!!! ps. w scenie jest tylko jedno direct light pozostał;e to v-ray light powstawiane w oknach.
Napisano 22 Listopad 200618 l Tego Targ Directa nie dawaj z Ray trace Shadows, tylko z Vray shadows. Wtedy bedzie ok i uzyskasz zamierzony efekt. edit: moze zmniejsz troche secondary bouncing, to sciany nie beda takie czerwone, no chyba ze to jest celowe.
Napisano 22 Listopad 200618 l Autor THX za rady - i tu pojawia sie moje nastepne pytanie - wycziłem, ze fakt, że nie ma tych ostrych prążków swiatła wynika z faktu, ze mam cos pokecone w materiale szkła - mozecie powiedziec mi, jak najprostsze szkło ustawic, zeby to działało?
Napisano 22 Listopad 200618 l jeśli chcesz uzyskać szkło to diffuse na czarny, reflect na około 30 30 30 (to zależy jak duże odbicie chcesz uzyskać) i reflact na całkowicie biały :)
Napisano 22 Listopad 200618 l Generalnie jesli masz TargDir (z VrayShadow) za oknem skierowanego do srodka, to najlepsze efeky cieni uzyskasz kasujac szklo z okien. Kombinowane to troche, ale dobre. Sprobuj i zobacz efekty. Jak Ci nie bedzie pasowalo to kombinuj dalej ze szklem. Pozdrawiam.
Napisano 22 Listopad 200618 l Do takich wnetrz jak Twoje, to nie porywal bym sie na az tyle swiatel. Porazka dla czasu renderingu :( Jedno swiatlo VraySun i VraySky i do tego oczywiscie kamera VrayPhysicalCamera. Obskoczysz caly render kontrolujac jedynie to co masz w zakladce Camera. A gwarantuje ze swiatlo/cienie jakie uzyskasz beda o niebo lepsze niz te z Twoich swiatel. duzy + za wlaczenie LightCache, ale w Irradiancemap wybierz preset "Low". wywal tez wszystkie zbedne obiekty do testow.