Napisano 29 Listopad 200618 l Jakoś niedługo ma się pojawić nowa wersja. Czy wiadomo coś konkretnego? Szykuje się jakaś rewolucja?
Napisano 29 Listopad 200618 l Sam oceń: http://www.softimage.com/products/xsi/whats_new/default.aspx :)
Napisano 29 Listopad 200618 l Autor Czyli dodali głównie rzeczy dla animatorów. A przynajmniej tak mi się wydaje. I nareszcie będzie podgląd materiałów:D No i nowy mental o ile się nie mylę:) Przesiadka z 3ds maxa będzie też łatwiejsza teraz. Hm... myślałem, że więcej tego będzie.
Napisano 13 Grudzień 200618 l Ciekawe filmiki na softimage.com odnoście xsi 6 - bardzo ciekawie. Ale z drugiej strony to mnie ciarki przechodzą bo jeszcze do końca piątki nie opanowałem a tu jeszcze szusteczka wyskakuje. http://www.softimage.com/products/xsi/tour/video_tour.aspx
Napisano 13 Grudzień 200618 l te widy dotyczą firm potworów co filmy robią hurtowo. Dla nas maluczkich to material manager jest super nowością. :)
Napisano 14 Grudzień 200618 l Ja się ciesze że mocno nastawiają się na "gigantów" bo dzięki temu produkt się rozwija, a na takim rynku nie ma kompromisów. Przyznam że edytor materiałów pierwsza klas,a aż nie mogę się doczekać aby wypróbować :)
Napisano 14 Grudzień 200618 l jeden z beta testerów twierdzi że to jeden z najlepszych upgradów do tej pory i to zarówno dla Foundation jak i Advance userów.
Napisano 14 Grudzień 200618 l Hmm może ma racje ale jakoś zawsze z przymrużeniem oka czytam takie wiadomości bo takie komunikaty są częste przy nowych wersjach programów. Jednocześnie trzeba przyznać że w xsi uproszczono do minimum animacje, ale znając ich to jeszcze coś łatwiejszego wymyślą.
Napisano 16 Grudzień 200618 l pojawily sie nowe filmiki z xsi 6:)jeszcze nie obejrzalem wszystkich ale morph and warp jest fajne, co prawda w fnd tego nie bedzie
Napisano 16 Grudzień 200618 l jest już pełna lista XSI 6. "... obsługa Vista..." http://www.softimage.com/products/xsi/whats_new/Detailed%20Feature%20List.pdf
Napisano 17 Grudzień 200618 l Całkiem sporo jest tego ale jednak mam pewien nie dosyt odnoście modelowania. Zaledwie do dana nowa opcja (a właściwie usprawnienie) - Auto Symmetry. I jeszcze jakiś tam inne pierdoły ale jednak nie dosyt jest. Mi najbardziej przypadło do gustu nowe Shadery, a w szczegulności - Car Shaders. W końcu koniec z "męczeniem" się z materiałami do autek, aż sobie jakiś (a właściwie już wybrałem) samochodzik wymodeluje i po kuszę się o rendering. Mam nadzieje że jak najszybciej wyjdzie ten XSI 6 Zaintrygowało mnie też - C# Integration. Poczytałem trochę o tym języku i jest co całkiem prosty język więc może warto do opanować (a podstawy w programowaniu mam) i w końcu jak będę potrzebowały jakiegoś narzędzie to sobie napisze. Przynajmniej w teorii brzmi prosto.
Napisano 17 Grudzień 200618 l Mnie tam bardziej interesuje narzędzie do modelowania, a pomysły mam od dawna.
Napisano 17 Grudzień 200618 l ja tez wolalbym zeby zrobili wiekszy upgrade narzedzi do modelowania, ale i tak calkiem niezle to wszystko wyglada, kurde szkoda ze advance kosztuje tyle dolcow
Napisano 18 Grudzień 200618 l Mi najbardziej przypadło do gustu nowe Shadery, a w szczegulności - Car Shaders. W końcu koniec z "męczeniem" się z materiałami do autek Car_Shader od dawna jest w Mental Ray'u - był tylko nie wyeksponowany - wystarczy zainstalować add-on grupy "tek2shoot" i do dyspozycji jest większość "poukrywanych" shaderów mentala...
Napisano 18 Grudzień 200618 l zerknąłem jeszcze w PDF-a i: Architectural Shaders: • Architectural Material (to można znaleźć na XSIBASE) • Rounded Corners (to można znaleźć na XSIBASE) • Physical Sky (to można znaleźć na XSIBASE) • Physical Sun (to można znaleźć na XSIBASE) • Simple Tone Mapping (nie jestem pewien...) Car Shaders: • Car Paint Shader (tek2Shoot) • Metallic Paint Shader (tek2Shoot) • Bump Flakes Shader (tek2Shoot) • Glossy Reflection Shader (tek2Shoot) czyli w sumie w shaderach... nic nowego...
Napisano 18 Grudzień 200618 l No ale przynajmniej nie trzeba marnować czasu na szukanie w sieci. Widać nie wątpliwie że nacisk jest na animacje i współprace z innymi aplikacjami. Miejmy nadzieje że kolejna wersja (hmmm może 6.5) zaowocuje wysypem narzędzi do modelowania.
Napisano 18 Grudzień 200618 l Chciałem zauważyć, że Softimage przede wszystkim słucha userów i dodaje rzeczy, których do tej pory najbardziej brakowało. Jednym z największych mankamentów XSI było tzw. natywna współpraca z MR gdzie brakowało shaderów MR. To SI w końcu naprawia. Inną sprawą było bardzo słaba współpraca XSI z innymi aplikacjami. Z takim Maxem była ona prawie niemożliwa. Zaraz padnie pewnie argument o Particlach. SI jednak stara się, inaczej niż Autodesk, popracować na implementacją i dać coś naprawdę smakowitego. Chciałem zaznaczyć, że pod względem modelingu, XSI i tak jest przed konkurencją więc nie jest to najpilniejsza sprawa. Oczywiście brakuje takich narzędzi jak Maxowy "shell" czy też "hinge" i może extrude nie zawsze robi to co chcemy ale jest dobrze.
Napisano 18 Grudzień 200618 l Nie no, ja "pluć" na XSI nie mam zamiaru, bo przypadł mi do gustu jak żaden inny program! Szkoda tylko, że nie zostały zaimplementowane wszystkie shadery (no chyba, że w PDF-ie nie wszystko jest wymienione). Co do narzędzi do modelowania - mi niczego nie brakuje, ale na przykład pelt-mapping by się przydał. No i rigid body w wersji FND. :)
Napisano 18 Grudzień 200618 l Ja też strasznie nie narzekam ale bardziej chodzi mi o usprawnienie niektórych narzędzi. Jeżeli potrafią tak bardzo usprawnić animacje i stworzyć naprawdę wypasione narzędzia to aż miło sobie pomarzyć jak by skupili się na opcjach do modelowania.
Napisano 21 Grudzień 200618 l Autor Jest juz nowy XSI. Tutaj mozna pobrac triala wersji foundation http://www.softimage.com/products/xsi/free_trial/default.aspx
Napisano 23 Grudzień 200618 l Mam problem. Ściągnąłem Triala i zainstalowałem i kicha nie chce mi się uruchomić. Naciskam "Get Trial" i kocha. Od instalowałem xsi5.11 i zainstalowałem od nowa xsi6. Gdzie może być problem?
Napisano 24 Grudzień 200618 l Nowa symetria - Super. Ale jednak szkoda że nie możne jednocześnie użyć symetrii więcej niż w jednej płaszczyźnie (W Zbrush - można). Nareszcie Rotoscop działa jak należy - SUPER. Menadżer materiałów - BOMBA. Czegoś takigo trza mi było. Nowy MR jest szybszy (takie mam wrażenie) i trochę po przekładane opcje wnerwiają ale można się przyzwyczaić (właściwie trzeba). Jeszcze nie testowałem szybkości na ogromnej scenie ale widze ze szybciej. W okienkach trochę zmienione i przypomina mi to okienka z programu - Maya ?! Ale robią wrażenie bardziej poukładanych. Co do animacji to za dużo się nie bawiłem to zbytnio w tym nie siedzę ale tak ogólnie przejrzałem i dużo dobrych zmian. Jestem zadowolony z nowej wersji ale jednak mam nadzieje że w następnej większy nacisk będzie na usprawnienia w modelowaniu.
Napisano 24 Grudzień 200618 l Sciagnalem i zainstalowalem tego triala i takie cus sie pokazuje. Jakies pomysly? Edit: Juz naprawiłem;]
Napisano 24 Grudzień 200618 l Ja tez juz mialem okazje pobawic sie wersja 6 i musze przyznac ze jestem bardzo blisko przesiadki na ten soft (jestem userem 3Ds maxa). Desydujacym czynnikiem jest tutaj cena softu: fnd jest super chociaz osobiscie nie wiem czy nie zainwestowalbym w esentials glownie za sprawa modulu do dynamiki (czasem sie przydaje:) Bardzo mi sie podobo modelowanie w XSI - narzedzia sa swietne. Ale poczekam jeszcze az pojawi sie Virek bod XSI - wtedy chyba nie bedzie problemu z wyborem:) pozodrawiam S3b
Napisano 25 Grudzień 200618 l Na "Vireka" to niestety trzeba będzie poczekać bo jak już to wyjdzie najpierw pod Maye a może kiedyś dla XSI. Miejmy nadzieje że polityka firmy do "Vireka" się zmieni i w końcu przystosują to reszty.
Napisano 29 Grudzień 200618 l a po co to komu? Wolałbym rendermana. No to Ty bys wolal;) Mi do pracy bardziej przydalby sie wlasnie V-ray:) Na szczescie XSI od versji 6 ma wspierac zewnetrzne silniki renderujace wiec pozostaje tylko czekac...
Napisano 29 Grudzień 200618 l Autor A czy V-ray jest lepszy od Mentala? W czym? Takich pytań się nie zadaje. Jedni wolą różowe a inni czerwone.
Napisano 29 Grudzień 200618 l V-ray - jest wykorzystywany głównie do wizualizacji MR - ogólnie do renderingu bardzo rzadko do wizków z powodu że jest (jak to nie który mówią) wolny ale jest za to dokładny. Ja tam się super nie znam na tym pisze jedynie co wyczytałem.
Napisano 29 Grudzień 200618 l Tak sie pytam, bo mentalem sie troche bawilem, a V-Rayem probowalem, ale nic nie moglem nim zaawansowanego wycisnac :) Wiem, ze ma mozliwosci, ale ustawic go to dla mnie droga przez mękę. W Mentalu kaustyka to czysta przyjemnosc, a w V-Rayu w ogole mi sie nie udalo efektow kaustycznych zrobic :) Oczywiscie to nie oznacza, ze on jest gorszy, tylko ze ja sie nie znam :) Dlatego wlasnie pytam:) Oczywiscie w Maxie porownywalem :)
Napisano 29 Grudzień 200618 l Ktoś kiedys powiedział, że narzędzie jest tak dobre jak jego użytkownik.
Napisano 30 Grudzień 200618 l Ktoś kiedys powiedział, że narzędzie jest tak dobre jak jego użytkownik. Swieta prawda, Panie. Swieta prawda :) To zdanie powinno sie znalezc w Logo tego forum, zeby kazdy od razu wiedzial, ktory program jest najlepszy itd :)