Napisano 1 Grudzień 200618 l Witam, mam taki problem, że w nowym mentalu chyba nie można robić scen w skali 1:1 w m, cm, km itd., poniważ robiłem akurat taki teścik oświetlenia pokoju w skali raczej 1:1 (5m x 4m x 2,7m), dałem tylko jedno światełko jako niebo (mr area omni) i multipler światła na 0.4, decay na inverse square, start decaya na 10cm, energy photonów = 1000, GI photons = 500. GI włączone ze wszystkim na default tylko radius photonów = 20cm Materiały wszystkich obiektów to szary standard Renderuje i... wielkie zdziwienie!! Scena cała biała :/ Po prostu biała plama!! Myślę, cosik za dużo photonów... więc włączyłem w diagnostics sprawdzanie density photonów i po wyrenderowaniu "mleko" zamienia się w ciemną niebieską plamę (czyli photonów wcale nie jest za dużo, a nawet przeciwnie...) Taką samą scenę ze wszystkim identycznym zrobiłem w mentalu 3.3 i jest ciemno, scena jest tylko troszeczkę rozświetlona, a przy takich ustawieniach tak właśnie powinno być... Co jest z tym nowym mentalem??
Napisano 2 Grudzień 200618 l to nie wina rendera tylko usera... widocznie coś musiałeś przeoczyć, moze jakies self-illumination czy coś. Już sam brak photonow w scenie daje do myślenia...
Napisano 2 Grudzień 200618 l Autor Nie... self illumination jest ustawione na 0, zresztą wszystkie obiekty mają standardowy szary materiał... Zresztą zauważyłem, że grid u mnie ma jakieś 100m x 100m czyli ta moja scena w porównaniu do grid jest bardzo, ale to bardzo mała, ale jest w skali 1:1... Co to może być??
Napisano 2 Grudzień 200618 l Może przy imporcie przeskalowywałeś scenę. Stwórz boxa o wymiarach 1m x 1m x 1m i zobacz czy pasuje do innych obiektów. Jak nie to znaczy że geometria została przeskalowana i pomimo, że w properties obiektu jest napisane 1m to w rzeczywistości nie jest tyle. Pozdro
Napisano 2 Grudzień 200618 l Autor Dave - sprawdziłem i wszystko jest ok, nie mam niepotrzebnych przeskalowań itd. I już wiem dlaczego tak jest :) Po prostu skala "grid'a" z viewporta jest zbyt duża, bo jak przeskalowałem całą scenę tak, żeby sie pokrywało z gridem to jest dobrze Jak to naprawić??
Napisano 3 Grudzień 200618 l No czyli tak jak mówiłem:) Wchodzisz do units setup i mieszasz do uzyskania pożądanego efektu w ustawieniach system units setup, albo skalujesz wszystkie obiekty. W utilities/more jest całkiem przydatne narzędzie "rescale world units". Pobaw się nim a wszystko wróci do normy. Pozdro