Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy moglby mi ktos wytlumaczyc co to sa IES, albo dac linka gdzie jest to wytlumaczone. Z gory dzieki.

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Dzieki za super rade...

A tak powanie, to moje pytanie nie wynika z braku inicjatywy, tylko chęci poznanania prostej odpowiedzi typu: IES to... i daje..., nie prosze chyba o zbyt wiele.

W jednym zdaniu prosze kogos kto wie co to jest o odpowiedz, a nie o wyslanie mnie do wyszukiwarki... (forum przeszukalem)

Napisano

Polecam www.erco.com Dla mnie to jak kolebka IES'ów, ale tylko dlatego, że od nich zacząłem. Można u nich zamówić nawet bezpłatny katalog w formie książkowej. Wydanie 2004/05 miało prawie 650 stron. Wszystko za free, nawet za przesyłkę nie płacisz, a katalog bardzo się przydaje. Ze strony możesz pobrać zarówno proste modele lamp jak i same pliki IES. Pozdr!

Edit:

Światła z podpiętym plikem data IES, jakby to lakonicznie ująć, świecą jak w 'realu'. Moc, barwa, rozproszenie. To po prostu świetnie symuluje rzeczywistość.

Napisano
  • Autor

Czyli rozumiem, ze IES'y to dane konkretnego rodzaju światła, które mozna zaimpementowac do maxa?

Napisano

W zasadzie tak. A jest tego naprawdę multum, praktycznie każda żarówka, każda obudowa, rodzaj 'szkiełka' mogę być tutaj uwzględnione. Zresztą zajrzyj na stronę, którą podałem. Pozdr;)

Napisano

Nie ma za co, po to w zasadzie jest to forum, tylko nie każdy ma cierpliwość po raz nasty tłumaczyć to samo, prawda tweety?;)

Napisano

Touch: nie chodzi o to, czy mam cieprliwość czy nie, tylko o to w jaki sposób ktoś znajdzie informację. Podałem odpowiedni linki na google z których sam kiedyśzdobyłem niezbędne informacje więc nie rozumiem w czym rzecz.

Napisano

W niczym;) Nie będziemy się kłócić. Już jedną dyskusję z moderatorem mam na tym forum za sobą;) Zresztą prosiłeś o PM'a w tej sprawie, ale nie ma sensu tego roztrząsać. To była uwaga z humorem, nic więcej;)

Napisano
  Cytat
To była uwaga z humorem, nic więcej;)

ja tego inaczej nie odebrałem :) peace :)

Napisano

...nie ośmielę się dodać '& love', preferencje jakoś mnie blokują;D

Napisano

Tia...

5273516kellyb77msniconsmt2.jpg

he he...

A tak w ogole to IES'a pakujesz do swiatel Photomerycznyh > web > file.

I po sprawie.

Napisano

a mi wyskakuje "internal error: photometric webs cannot be loaded", dlaczemu? kiedys dzialalo

Napisano

a ja znalazłem jakis czas temu oferte firmy simes gdzie sa pokazane rendery z konkretnymi iesami...no...w koncu wiem ktore wybierac!!:D

Napisano
  polshai napisał:
a mi wyskakuje "internal error: photometric webs cannot be loaded", dlaczemu? kiedys dzialalo

mam to samo, wie ktoś może co to za błąd i jak sie go pozbyć?

ps: po kłopocie, pomógł restart kompa, komputery są jednak głupie :)