Jump to content

[arch]biurowiec radwar


lolipop
 Share

Recommended Posts

Witam.przebudowa budynku biurowego radwar.termin jak zwykle szalony.kilka dni myslenia i 24 godz na rendery.

 

widok na wejscie.zalozone na siatce zbiegajacej sie do jednego punktu

 

radwarwejsciefj4.jpg

 

front

 

widok1xz8.jpg

 

tyl

 

widok2hr1.jpg

 

naroznik z prawej strony.

widok4cil3.jpg

 

a tu oryginal

 

fotaar6.jpg

Link to comment
Share on other sites

bardzo ładny redesign. jedyne co mnie drażni to ten napis. reszta na poziomie.

 

renderki w dobrym klimacie , gdzieniegdzie textuki drzewek do podmiany , ale to już czepialstwo ;)... dobra robota , tym bardziej w tym czasie.

Link to comment
Share on other sites

bardzo ładna pracka, fajny detal

jak wspomniał ma+ -napis drażni;

przy budynku w takich materiałach polbruk zmieniłbym na kamień i moze nawiazał rysunkiem do tej "siatki zbiegającej się do jednego punktu"- a może nie- w kazdym razie polbrukowi mówimy nie :)

i jeszcze jedno- na widoku tyłu, na budynku po prawej stronie zawieszone są szare "ekrany" -nie wiem czy są one potrzebne

Link to comment
Share on other sites

coz.trafne uwagi.napis zupelnie nieprzemyslany.poprostu arial z displace.

literki E wynikaja z koniecznosci dostosowania sie do poprzedniej koncepcji do ktorej inwestor byl przywiazany...wiec sa troche z innej bajki.pociagniecie siatki w chodniku...moze tak.tylko bylo by to dzialanie na zasadzie grafiki...a caly budynek jest traktowany brylowo.

kondzi0r-umiejetnosc ta przyda sie jak przyjdzie mi zrobic dyplom w tydzien;)

Pinero-nooo budynek wyglada fatalnie.jedyne co z niego zostanie to konstrukcja wewnetrzna.czesc wejsciowa jest calkowicie nowa.

 

[edit]-model w architecturalu.

Link to comment
Share on other sites

szczerze to jak na krotki termin jest ok. wizki wporzo. tzn sam budynek i ujecia, ale teren troszke wartoby dopracowac, ale sam budynek mimo iz to przebudowa troche jakby niedopracowany. wydaje mi sie ze elewacje moznaby troszke złagodzići zaznaczyc troszkę wejscie. nie wiem jak jest z eksponowaniem tego budynku i w jakiejjest lokalizaci, ale mimo to elewacje sajakby troszkę zbyt takie same. wydaje mi sie ze wartoby rozróżnic bardziej gdzie front a gdzie co innego, albo podejść bardzije wJemsowym klimacie... czyli wszystko w czekoladke. Ten budynek nadaje sie dotego idealnie

No ale zobaczym co z tego wyjdzie.

Aktualnie pracuje nad jednym biurowcem wiec temat jakby tożsamy. Ale wydaje mi sie w zwiazku z tym, że pare dni i 24 godziny na render to wcale nie tak mało...

Link to comment
Share on other sites

szczerze to jak na krotki termin jest ok.

wizki wporzo. tzn sam budynek i ujecia, ale teren troszke

wartoby dopracowac, ale sam budynek mimo iz to przebudowa troche

jakby niedopracowany. wydaje mi sie ze elewacje moznaby troszke

złagodzići zaznaczyc troszkę wejscie. nie wiem jak jest z

eksponowaniem tego budynku i w jakiejjest lokalizaci, ale mimo

to elewacje sajakby troszkę zbyt takie same. wydaje mi sie ze

wartoby rozróżnic bardziej gdzie front a gdzie co innego, albo

podejść bardzije wJemsowym klimacie... czyli wszystko w

czekoladke. Ten budynek nadaje sie dotego idealnie

No ale zobaczym co z tego wyjdzie.

Aktualnie pracuje nad jednym biurowcem wiec temat jakby tożsamy.

Ale wydaje mi sie w zwiazku z tym, że pare dni i 24 godziny na

render to wcale nie tak mało...

 

z tym ze budynek trzeba dopracowac sie zgadzam.ale w przeciwnym

kierunku niz proponujesz.ujednolicic a nie roznicowac.moze

zaczne od ideii.

a idea byla taka zeby uzyskac przejrzysta skorupe poprzecinana w

pewnych miejscach "żyletkami". te zyletki wcinaly by sie w

budynek w miejscach klatek i hall'ów i przebijaly do dziedzinca,

torzac swoisty wglad w to co sie dzieje wewnatrz budynku...a tam

wiadomo: swiatelka drzewka ludzie:].

tak to wyglada w teorii

ideagi5.jpg

teraz druga sprawa to koncepcja ktora byla przedstawiona

wczesniej.

tak wygladala

cat1152018331bc4.jpg

cat1152018633ij7.jpg

 

to z niej pochadza te grzebienie, ramka, kolumny przy wejsciu i

inne elementy urozmaicajace typu daszki nad wejsciem czy lamacze

swiatla.i trzeba bylo tych elementow uzyc zeby inwestor nam nie

uciekl.

ale gdyby wrocic do poczatkowych zalozen to budynek powinien byc jak najprostrzy i przelamany w kilku miejscach scianami prostopadlymi.

Link to comment
Share on other sites

Widzę że przekonaliście inwestora do droższych materiałów i większej fantazji. Pierwsza wersja powstała rok wcześniej, miałem okazję przy tym pracować, powstała w 3 dni w tym 1 dzień na rendery w wolnym finalrender st.0.

Kilka słów na jej temat.

Miała być adaptacja prosta i niedroga. Konstrukcja elewacji miała zakładać ponowne użycie profili niosących fasadę,

zaś sama elewacja miała być wykonana z tańszych od szkła profili aluminiowych po to, by nawiązywała do już istniejacych biurowców stojących tuż obok. Założeniem tej koncepcji była również jej fasadowość. Tzn. zmiana "naksórka" przy pozostawieniu skóry i dobudowanie 1 łącznika, nie zaś dwóch jak to zostało zrobione w ostatniej koncepcji.Wcześniej też nie było mowy o ingerencji w konstrukcję(bo żyletki w istniejącej konstrukcji nie siedzą) oraz w wewnętrzny dziedziniec, którego teraz nie ma, bo są na nim wjazdy do garaży pod budynkami. Jest to już 3 koncepcja tego budynku przy innych założeniach. Nazwałbym ją k"koncepcją maximum". Przy wytycznych maximum możnaby się jeszcze trochę z tym pobawić. Ale podoba mi się kierunek zmian;).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy