Wojpajek Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Witam. W końcu skończyłem tą pracę. Wiem - że pewnie można było to zrobić super dobrze, ale ja się dopiero rozrysowywuję i uczę dłubać w PSie :) Proszę o komentarze i jakieś korekty :)
krzyhhh Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 nawet fajnie wygląda... ale wojacy wyglądają jak by się ustawiali do zdjęcia... takie równe zwarte szeregi w czasie walki ?
Wojpajek Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Napisano 10 Styczeń 2007 Tak. W tamtej epoce walka była mordercza. Dwie zwarte linie podchodziły do siebie na odległość 20-30 m. oddawali kilka salw i szli do walki na bagnety. Generalnie utrzymanie zwartej linii wymagało od żołnierzy dużej odwagi. Ten kto nie wytrzymywał napięcia rzucał sie do ucieczki albo do walki na bagnety. Takie równe szeregi stosowano jeszcze nawet w I Wojnie Światowej kiedy to pod Somą generał angielski chcąc by jego żołnierze zajęli w sposób godny wrogie pozycje wydał rozkaz ataku w szyku zwartym, w tempie marszowym.... w godzine kilkadziesiąt młodych Anglików straciło życie- była to największa klęska armii angielskiej. Pod Ostrołęka w Powstaniu Listopadowym wrogie sobie armie ustawiły się po dwóch stronach drogi i zamiast do siebie strzelać (ładowanie broni zajmowało troche czasu) rzucali w siebie kamieniami...
miriam Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Witak ;)) . . . Ciekawa pracka, ale moim zdaniem powinieneś popracować nad kompozycją pracy, dużo dzieje się na drugim planie natomiast plan pierwszy jest jakiś mało interesujący. Druga sprawa to masz za dużo wolnej, niewykorzystanej przestrzeni ponad właściwym tematem, ogranicz kadr. Na razie chyba wszystko . . . Popracuj nad kolesiem po lewej stronie . . . Pozdrawiam.
Morbid Karbid Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 ogólnie bardzo ok jak dla mnie. To niebo faktycznie nie ma uzasadnienia, chyba, że to okładka. Sceny batalistyczne zdecydowanie lepiej prezentują się w panoramie. Trawy raczej nie rysowałbym z użyciem standardowych brushy z photoshopa bo wygląda sztucznie w wielu miejscach. Jest też chyba troszkę za smolista tj. za ciemna. Ja specem od realizmu nie jestem ale jak dla mnie wygląda całkiem realistycznie.
designboot Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Za dużo powietrza u góry ... gdyby chociaż było to ciekawe niebo.
Gość obo Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Przedewszystkim zero dynamizmu w pracy, a w przypadku takiego tematu to chyba jest duży minus... Ale ogólnie nawet spoko ;)
Wojpajek Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Napisano 10 Styczeń 2007 Hej :) Tak rzeczywiście jest to okładka na amatorską grę pt. Ostrołeka. Napisu jeszcze nie wstawiłem. Chciałem by niebo było w miarę jednolite tak by tytuł się zbytnio nie ginął. Miała być panorama ale okazało się, że nie będzie pudełka, dlatego wszystko musiałem obrócić o 90 stopniu, pozwężać podosówać wojaków do siebie. Ponieważ chciałem pokazać masę wojska pierwszy plan musiał (chyba?) pozostać w miarę pusty tak by nie zasłaniał tych batalionów. Brak dynamizmu.... faktycznie... :/ muszę jeszcze popracować trochę nad obrazowaniem scen, nadawianiem im akcji. Hej dzięki za uwagę :) i za komentarze.... miło wiedzieć, że ktoś to ogląda :)
Rekomendowane odpowiedzi