sailnet Napisano 24 Październik 2003 Napisano 24 Październik 2003 1. jak dodac efekt volume light do swiatla vray`a? i przy okazji jak sie ma uzywanie w scenie zwylkych swiatel maxowych - czy uzywac tylko oswietlen vray`a , czy mozna tez uzywac pozostalych swiatel (maxa)? 2. jak uzyskac odbicie od materialu w vray`u? reflect i mapy flat mirror nie daja rezultatu.
Bacry Napisano 24 Październik 2003 Napisano 24 Październik 2003 Odbicia są bardzo proste. Nie trzeba stosować dodatkowych map. Wystaczy wybrać kolor biały i otrzymasz 100% odbicie. Czym ciemniejsze tym mniejsze odbicie. Możesz zatem stosować zwyczajną bitmapę. To chyba tyle. Innych świateł można urzywac bez problemu (pod warunkiem, że nie są to światła jakiegoś innego dodatkowego rendera. Co do volume light, to niestety, nie mogę nic na ten temat odpowiedzieć. Nie bawiłem się tym:D
sailnet Napisano 24 Październik 2003 Autor Napisano 24 Październik 2003 Originally posted by Bacry Odbicia są bardzo proste. Nie trzeba stosować dodatkowych map. Wystaczy wybrać kolor biały i otrzymasz 100% odbicie. Czym ciemniejsze tym mniejsze odbicie. Możesz zatem stosować zwyczajną bitmapę. chodzi Ci o paramet refrakt?
adamkos Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 material vray i tam masz 2 kolory - reflect i refract. reflect bialy - lustro, reflect czarny - nie ma odbicia. refract - to samo, tyle ze dla przezroczystosci. jak uzywasz materialu standardowego to zamiast standardowych map odbic uzywaj vraymap.
sailnet Napisano 25 Październik 2003 Autor Napisano 25 Październik 2003 Dziekuje za odpowiedzi dotyczace odbic. Pomecze Was jeszcze jesli chodzi o ten efekt volume light i swiatla vray`a. Jak to rozwiacac? Moze uzywac swiatel maxowskich w ktorych jest volume? Chyba ze da sie jakos \"podpiac\" volume do swiatla vray`a???
xMark Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 witam a w mojej pracy czy ktos bylby w stanie mi powiedziec jakie opcje mam zanczyc i jak swiatla poustwiac aby ladnie wszystkji wyszlo?? sam probowalem i czekam 40 min a pozniej sie okazalo ze jest gorzej niz normalnie
Bobby_digital Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 antialiasing-adaptive subvision, indirect illumination-on-max rate(-2), GI enviroment 0,5 np. i swiatlo w lampke wsadz, jaki maszkomputer ze 40 min sie renderuje/? :)
ukyo Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 tak naprawde zeby ladnie wyszlo to popraw teksture na scianie i ta na podlodze, potem np. przestaw luzko zeby nie stalo na drzwiach balkonowych. A jak widac okna takie to moze bedzie fajniej dac swiatlo dzienne a nie lampke raczej.
adamkos Napisano 27 Październik 2003 Napisano 27 Październik 2003 hmm - podeslij mi ta scena na [email protected], to ci ustawie i sobie podpatrzysz ustawienia jesli ci sie spodoba.
gomo Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 najlepsze efekty volume light moim zdaniem osiąga się dzieki pluginowi dust devil jest na tej stronie do ściągnięcia. warunkiem jest ustawienie shadow map. niestety nie obsługuje świateł vraya, ale możesz ustawiś w tym samym miejscu zwykłe światło w opcji exlude zmień na include (dzięki temu to dodatkowe światło nie będzie niczego oświetlało) a w opcjach dust devil ustaw typ cieniowania na constant i wybierz to światło do oświetlania. ustaw noise size na 0 i noise level na 1, regularity na 1. światło najelpiej ustawić żeby miało attenuantion inverse squere i multiplayer 10000, a start attenuantion na 1. utwórz z atmospheric apparatus sphere gizmo i umieść w tym samym punkcie co światło, promień powinien być taki jaki ma być zasię volumetryków. przyporządkuj gizmo do dust devila i powinno być w miare dobrze. jak w pomieszczeniu jest więcej świateł to można dać sześcienne gizmo (ale uwaga - tworzy atmosfere tylko do połowy) i rozmiarami wypełnić pomieszczenie. co do świateł powierzchniowych ciekawy efekt daje zastosowanie mozliwości final rendera (o ile pamiętam nie kłuci się z vrayem) - świateł i nałożenie na nie volume light - musi być jednak gęsta siatka.
Rekomendowane odpowiedzi