Jump to content

Distributed rendering a maszyny wielordzeniowe-problem


DOOMEL
 Share

Recommended Posts

Witam,

Zainstalowalem nowa wersje vray'a 1.5 RC3 i pojawil sie nowy problem. Uzywam kilku kompow na athlonie X2. Renderujac po sieci z wlaczona opcja distributed rendering, obrazek jest renderowany przez wszystkie kompy. Pojawiajace sie na ekranie buckety reprezentuja poszczegolne stacje renderujace. Problem polega na tym ze komputer ktory jest hostem renderuje dwoma bucketami (tyle ile posiada rdzeni) a komputery slave'y tylko po jednym. Przy czym task manager na kazdym z nich wykazuje 50% uzycia procesora . Wniosek prosty -renderuje jeden rdzen. We wczesniejszej wersji vraya tj. 14.70 nie bylo z tym problemow. Moze zna ktos rozwiazanie tego problemu. ??

Link to comment
Share on other sites

renderers.current.system_numThreads=4

wpisz ten skrypcik , i każda maszyna będzie ciągła na maxa ,

np na cztery rdzenie

 

niestety pojawia sie nowy problem w liczeniu animacji , bo poszczegulne komputery lubią się odłaczac przy kolejnych klatkach .

A nastepnie się dołączaja

kto powie jak synchronizować to ustrojstwo będzie wielki....

  • Like 1
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

renderers.current.system_numThreads=4

wpisz ten skrypcik , i każda maszyna będzie ciągła na maxa ,

np na cztery rdzenie

 

niestety pojawia sie nowy problem w liczeniu animacji , bo poszczegulne komputery lubią się odłaczac przy kolejnych klatkach .

A nastepnie się dołączaja

kto powie jak synchronizować to ustrojstwo będzie wielki....

 

 

Dopiero zaczolem sie bawic w farme. Mam ten sam problem wszędzie tylko 50% użycia cpu.

 

Wiesz gdzie mam dokladnie wpisac ten skrypt ?. renderers.current.system_numThreads=4 ?

Musze, czy za kazdym razem bede musial go wpisywac ? Kompy w framie to 24g serwery bez monitora, klawiatur i myszek, bylo by to bardzo klopotliwe.

Dzięki.

Link to comment
Share on other sites

witam tak przy okazji mam lamerskie pytanie :( czy ktos z was uzywa intel core duo?? powino przy renderingu pokzywac w varyu 2 kwadraciki obszary renderujace mialem przez 2 dni taka maszyne i zapuscilem render ale kwadcik byl tlyko 1 wiec co trzeba zrobic zeby bylo oki ??

czy wpisac trzeba scrypt Amoka ??i pokaza mi sie 2 buckety ??

thx i sorki za lamerskie pytanko :]

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Działa. Oba kompy renderuja na 100% mocy. Pojawil sie drugi problem :(.

Mianowicie to co renderuje drugi komp. Ma zainstalowana ta samiusienka wersje maxa i tego samego vray 1.5 RC3. W tle uruchomiony ( na drugim kompie) vrayspwaner90.exe.

 

Problem:

To co wyrenderuje drugi komputer jest inne, tzn pozbawione elementow brakuje jak by u niego czegos... na niekturych projektach renderuje czarny albo biale pole.

 

Co na to poradzic.?

Link to comment
Share on other sites

na obu kompach czy ilus tam musisz miec textury w tych samych sciezkach

pozdrawiam

 

 

To ma sens. Powiedz mi tylko w jaki dokladnie katalog mam wgrac te textury na tym drugim kompie bo nie mam pojecia. Rozumiem, ze moge tam wgrac caly projekt.

Link to comment
Share on other sites

Witam a wiesz dokladnie w jakie katalog wgrac wszystkie textury i projekt ?.

 

help.

 

w atakie same jak na jednym kompie masz w C:/costam/costam.jpg to na drugim musisz miec rowniez w C:/costam/costam.jpg lepszym rozwiazaniem jest udostepnienie sieciowo calego folderu z texturami/materialami bo to nie tylko o tzxtury chodzi i jesli umieszczasz cos w scenie to wybierasz to z dysku sieciowego

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

w atakie same jak na jednym kompie masz w C:/costam/costam.jpg to na drugim musisz miec rowniez w C:/costam/costam.jpg lepszym rozwiazaniem jest udostepnienie sieciowo calego folderu z texturami/materialami bo to nie tylko o tzxtury chodzi i jesli umieszczasz cos w scenie to wybierasz to z dysku sieciowego

pozdrawiam

 

Co w przypadku kilku zdalnych kompów ? na kazdym musze utowrzyc ten katalog i zgrac tam caly projket?. Nie da sie tego zrobic inaczej tzn udostepnic wszystkim zdalym kompom swoj katalog lokalny i gdzie np: w skrypcie podac do niego sciezke ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy