Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszystkich ;]

Sprawa o którą sie rozchodzi w tym temacie dotyczy prezentacji przygotowywanej przeze mnie na Maturkę z polskiego. Temat, który wybrałem brzmi następująco:

Ujęcie motywu końca świata w literaturze i malarstwie. Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach.

No i praca moja nad tym zagadnieniem powoli się posówa...ale pomyslałem, ze może jeszcze zajrzę tutaj i poproszę nasza cudowną społeczność o pomoc :)

Chodzi mi o to, że może jak znacie jakieś stronki w necie, macie jakieś fajne materiały albo wiecie gdzie i co można fajnego dorwać związanego z Apokalipsa to bede bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Z góry dzięki

:D

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hello,

po pierwsze chcesz koniec swiata czy Apokalipse? Bo to nie to samo. Koniec swiata wystepowal w roznych mitologiach, nie tylko w mitologii chrzescijanskiej.

Konkretnie do mitow chrzescijanskich odnosi sie film "Siodma pieczec" (horror), a takze, bodajze, "Dobry Omen" Pratchetta (jest tam 4 jezdzcow miedzy innymi).

Mozesz tez zainteresowac sie mitami konca swiata z innych religii. Nordycy mieli Ragnarok, zmierzch bogow, kiedy to sily porzadku i chaosu (nie dobra i zla, choc moznaby to tak interpretowac) zetra sie w smiertelnej walce. Starzy bogowie umra w tej walce razem ze swoimi odwiecznymi przeciwnikami, nowe pokolenie odbuduje swiat. Polecam "Edde Poetycka".

O ile pamietam do Ragnaroku odnosila sie troche ksiazka Gaimana "Amerykanscy Bogowie", ale glowy nie dam.

Mamy tez wersje naukowa konca swiata - to po prostu czas, kiedy wszystko przestanie istniec. Tutaj podpada "Eryk" Pratchetta (mlody demonolog Eryk i nieudany mag Rincewind odwiedzaja swiat na jego poczatku i na jego koncu), a takze "Autostopem przez galaktyke" i inne ksiazki Douglasa Adamsa (zniszczenie Ziemi, no i wystepuje tam "Restauracja na koncu Swiata", zawieszona w czasie o kilka sekund od ostatecznego konca swiata).

pp,

_3Jane

Napisano

co do malarstwa, Hieronymus Bosch często malował obrazy w klimacie mocno powiewającym końcem świata,

Napisano

Hello,

kolejna pozycja z popkultury z koncem swiata w tle: Hellboy, zarowno komiksy jak i film. Rasputin chce tam przeciez doprowadzic do powrotu na swiat Dawnych Bogow, a zatem jakos tam konca swiata. Ten sam motyw oczywiscie u Lovecrafta: kiedys "gwiazdy beda w porzadku" i powroca Wielcy Przedwieczni...

A jesli chodzi o klasyke, i to zdaje sie nawet przerabiana w szkole, to prosze, Milosz i "Piosenka o koncu swiata" - znow alternatywna wizja:

http://www.milosz.pl/w_poks.php

pp,

_3Jane

Napisano
  • Autor

Dzięki za odzew;]

JohnyZi Thx for Link

Właściwie to koniec Świata to koniec świata...nie zastanawiałem się nad innymi religiami choć przy próbie zrozumienia Biblii, religi i Apokalipsy Św. JAna wspomagałem się tez informacjami z innych religi m.in o judaistycznych pojęciach Szatana. To troche pomaga w zrozumieniu jego symbolu w Apokalipsie ale mąci w głowie:D

Własciwie to do samej Biblii nie moge się ograniczać...

Z obrazów mam już Michała Anioła, Bosh'a, Mamlinga, Waydena i czterech innych;]: El Greco, Giotto, Fra Angelico, Rafael,

Napisano

jest taka książka "Mała Apokalipsa" Konwickiego, szybko sie czyta ja ją wykorzystuje do swojej pracy o totalitaryźmie :)

edit: JohnZi ja otwierać te prace? ja klikam i jakieś błędy wyskakują :|