Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

To praca jeszcze z zeszłego roku i trochę nietypowa. Oryginalnie grafika wyrenderowana została jako pełnokolorowa, jednak coś mi strzeliło do głowy i trochę sie nad nią poznęcałem.

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bardzo ładnie. Wolałbym w jakimś technikolorze ;). Ale czy kołpak śmigła nie powinien być ostrzejszy? Nie pamiętam modelu Spitfire'a z takim bąblem.

Napisano
  • Autor
Wolałbym w jakimś technikolorze ;)

Prosisz i masz:)

e8c6fbd363d73b21m.jpg

A co do kołpaka to pierwsze wersje - Mk.I i Mk.II miały w większości takie właśnie, "bąblowate" kołpaki.

Napisano
  • Autor
Ale mimo wszystko jakoś tak im się do szpica chyba schodziły... Chyba że na renderze po prostu tak wyszło.

Owszem, ale nie przy śmigłach Rotol:

0e05d03d5cfba668m.jpg

A że w tym ujęciu kształt się nieco gubi to inna sprawa.

Bardzo ładnie. Wolałbym w jakimś technikolorze ;)

Hmm. teraz sie dopiero zorientowałem że przy wysyłaniu obrazka na serwer COŚ zrobiło z nim DZIWNE RZECZY. Jeżeli widziałeś kolorowe paski, to to nie była cześć grafiki. Teraz jest OK.

PS. No, prawie OK. Jest ciemniejszy pasek u góry, ale nie mam juz siły z tym walczyć. Tu jest link do poprawnej wersji.

spitfireni0.th.jpg

Napisano

No faktycznie takiego kołpaka to nie widziałem jeszcze. W kolorze chyba fajniejsze jest.

Napisano

fajne , bardziej podoba mi się kolorowa wersja a zdjęcie b&w jako dodatkowy smaczek - też ładnie wyszło

pozdrawiam

Napisano

Fajne, nawet bardzo :)

Mi równiez wersja kolorowa bardziej się podoba :]

Napisano

robi wrażenie jak dla mnie wersja nad ktora sie znecales jest lepsza, fajny efekt. moze jakies pociski swistajace kolo samolotu ;)

Napisano

Podniszczone zdjątko wymiata! Niesamowity klimat jak dla mnie... BRAWO!

Napisano
  • Autor

Dzięki za komentarze! Cieszę się zwłaszcza, że podoba się wersja "podniszczona". Szczerze powiedziawszy po pewnym czasie każdy szuka jakiejś odmiany. Kolorowy Spitfire był na okładkę książki, czarno-biały dla przyjemności:). To nawet fajne uczucie, jak człowiek sie namęczy z tymi wszystkimi bumpmapami, specular mapami itd itp, oświetlenie globalne ustawi i takie tam a potem ciach mach i 80% tego wszystkiego idzie w cień :).

Napisano

Gratuluje.Bardzo fajny model.Zdradził byś conieco jak to oświetliłeś texturowałeś i renderowałeś.

Napisano
  • Autor
Gratuluje.Bardzo fajny model.Zdradził byś conieco jak to oświetliłeś texturowałeś i renderowałeś.

W zasadzie żadnych rewelacji tu niema, chociaż fakt, że udało mi sie przenieść model z Rhino do Maxa w dobrej formie to już rewelacja ;). Nie bardzo mam co napisać o texturowaniu, bo tu każdy ma swoje, wypracowane metody. W każdym razie kadłub mapowany cylindrycznie (bez uv!) skrzydła i stateczniki planarnie. Jakieś 200 MB tekstur diffuse, bump i specular (tga).

Światło kierunkowe robi za słońce a dodatkowo dla rozświetlenia sceny wykorzystałem skrypt e-light Ronnie Olsthoorna (darmowy zresztą http://home.wanadoo.nl/r.j.o/skyraider/e-light.htm), tworzyący takie oszukane GI. Render standardowy maxa, bez bawienie się w Mental Raya. Miałem zreszta mało czasu bo i z softu korzystałem grzecznościowo i wydawca nękał terminami, więc poszło prosto jak tylko można.

Napisano

Stara fotka wymiata!!! choc nie mam tez zastrzeżeń do kolorowego obrazka ( nie znam sie na samolotach) Bardzo fajna texturka, dopracowana. Powracając do "fotki", gdyby ktos mi p[owiedział ze to stare zdjecie to bym uwieżył :)

PoZdRo!!!

Napisano

... aż się prosi o inne ujęcia! Nie, że to jest złe ale taki fajny model można by jeszcze bardziej wyeksploatować (jakieś gęste czarne chmury, albo pod ostrzałem artylerii PLot... ) Świetnie wyszło! Obrazek już dawno powinien był znaleźć się na front page... Dlaczego go nie ma.. nie wiem:-(

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności