Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszystkich :) Daawno się tutaj nie udzielałem ani nie zaglądałem (brak czasu - studia - i wszystko jasne). Jednak zwracam sie do was - szanowni forumowiczowie (troche wazeliny nigdy nie zaszkodzi :P) z pewnym problemem. Jak uzyskac w V-Ray-u efekt takich okien? (nie chodzi mi o Volume Light tylko o tą niesamowitą jasność "szyb") Czy to sprawa ich materiału - czy tez jakies perfidnie ostre światło jest za oknem? Jesli to materiał, to co zrobić w przypadku "pustych" okien (np. w ciemnym kościele z wybitym oknem gdzieś pod sufitem). Bardzo prosze o pomoc - bedę niezmiernie wdzięczny ;)

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 966
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ale czy ustawienie ENV na bialy nie rozjasni mi to calej scenki (tak jak to robi V-ray) zamiast tylko miesjca wpadania swiatla?

Napisano

Zdeklaruj sobie oddzielnie oświetlenie sceny i background. Na marginesie, to by się prościej w mentalu zrobiło.

Napisano
  • Autor

Cos powoli mi wychodzi - a jak zdeklarowac osobno background i oswietlenie scenki? :) A nie lepiej walnac swiatla Vrayowe na zewnatrz swiacace prosto w okno (tak zeby bylo widoczne) i do tego dolozyc efekt GLOW? :(

Napisano
  • Autor

OK. Poradzilem sobie - dzieki za pomoc for all :) Wstawilem cos w stylu niewidzialnej szyby i nalozylem na nia efekt GLOW - co do swiatla - to Vrayowe zaraz przy szybie. Oto efekt tego o czym mowie, taki cosik mi wyszedł:P

Napisano

No, chyba za mocne światło. W pokoju było by jaśniej, ale efekt zamierzany udany.