Napisano 19 Luty 200718 l Mam takie pytanie poznałem całkiem niedawno podstawy obsługi programu 3Ds Max , wcześniej interesowałem się programem Adobe Premiere i ogólnie efektami wykorzystywanymi w filmach. (dalej to zainteresowanie podtrzymuje) i mam takie pytanie chciałbym zrobić następującą animację : Nagrać film kamerą video (cyfrowa) treść filmu: osoba udająca że pociąga za jakaś np wajchę na niebieskim tle. Metodą bluebox wyciąłbym niebieskie tło. W programie 3ds max chciałbym wykonać tą wajchę i tu mam pytanie jak to wszystko połączyć zakładając że mam wajchę zrobionioną i film w formacie avi ???
Napisano 24 Luty 200718 l starplanet, tak na sam początek przychodzą mi do głowy 2 możliwości. Pierwsza to ustawienie jako tła w 3ds owego avi'ka i wyanimowanie odpowiednio zmaskowanej wajchy. Ale ta metoda ma dużo jakościowych mankamentów. Druga możliwość to praca na filmstrip'ie. Zapisujesz avi'ka na filmstrip (obraz poklatkowy; uwaga bo masakrycznie dużo zajmuje) i edytujesz go w Photoshopie. Ta metoda jest o wiele bardziej żmudna, ale daje Ci o wiele większą kontrolę nad rezultatem.
Napisano 24 Luty 200718 l max się do tego właściwie nie nadaje. Najlepiej używać porogramów do kompozycji - np. combustion, fusion, after effects itd.