Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam takie pytanie - czy jest jakiś przelicznik albo cuś takiego z Watów i candeli (czy kandeli) na fotony??

Tzn. chcę np. mieć światło o mocy 400W. Można uzyskać idealnie 400W światłem np. mr area omni, ale z GI oczywiście??

Trzeba by mieć jakiś przelicznik, który uwzględniał by wielkość fotonów, maxową wartość energy i ich ilość...

Np. chcę uzykać 400W przy promieniu fotonów = 50cm. Jak wyliczyć ilość i energy??

Ja upieram się przy tych mr area, ale można też użyć świateł fotometrycznych tylko, że tam też nie można podawać w Watach tylko luxach, kandelach... więc w ostateczności czy jest jakiś przelicznik z luxów/kandeli na waty??

I jeszcze jedno... załóżmy, że mam już światło fotometryczne i jakoś udało mi się ustawić luxy/kandele tak, że to odpowiada 400W, ale teraz co z GI??

Przecież włączę GI i od tej pory sam sobie ustawiam fotony (czyli wartość w tych np. kandelach już nie ma zbyt dużego znaczenia)

Czyli równie dobrze mógłbym ustawić multipler zwykłego omni i bawić się z GI...

Więc nie da rady mając włączone GI ustawić światła tak, żeby świeciło z mocą 400W??

Błagam, pomóżcie! :(

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 4,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

4 mld mld fotonów na sec, wielkość kwarka i masz światło prawie jak w realu:D ciekawe ile lat by to obliczał... Nie wiem. Pokombinuj.

Przelicznik z Watów na inne tam to na pewno gdzieś jest...

Napisano
  • Autor

Razi91 - nie skapowałeś :) Ja nie chcę używać fotonów w ich naturalnych rozmiarach, tylko ściśle ustalonych np. 20cm :)

A przelicznik gdzie jest?? :) Jeszcze poszukam....

A co do tego problemu z GI, macie jakieś pomysły??

Napisano
  • Autor

Sorka, że post pod postem.

Nareszcie po długich poszukiwaniach znalazłem przelicznik watów na lumeny (a z lumenów na luxy i kandele to już pestka ;)) a wygląda on tak dla normalnych żarówek:

12,6 * W = lm

Dla żarówek energooszczędnych wzór wygląda tak:

17,3 * W = lm

Ja nie potrzebuję jakiejś nadzwyczajnej dokładności więc przyjmuję, że: 15 * W = lm

Więc tak... mogę już ustawić światło fotometryczne tak, żeby świeciło z mocą ok 400W, ale teraz gorzej z GI ... :/

Jak ustawić GI żeby nie zepsuło mi wartości 400W?? Tzn. żeby nie było tak jasno jakby świało świeciło z mocą np. 800W ??

Napisano
  • Autor

Xiz0r - akurat kolory to nie problem :)

Chodzi mi o to, że energy mam już ustawione na te np. 400W ale teraz musi być jakaś zależnośc między ilością wypuszczonych fotonów, a ich promieniem...

Macie jakieś pomysły??

Napisano
  • Autor

Hehe, wiadomo, że nie przejdzie jak w większości rendererów, ale mi tu chodzi o taki "fejk" żeby to wyglądało jak prawdziwe 400W :)

Napisano
  • Autor

Hehe, w dzisiejszych czasach to już maxwell nie jest fizycznie poprawny :D

No i nadal czekam na pomysły jak ustawić wartość energy i ilość wysłanych fotonów, gdy mam te np. 400W i ustalony promień fotonów na np. 100cm...

A tak wogóle to powinno się w ustawieniach tego światła fotometrycznego włączyć w "mental ray indirect illumination" manual settings czy nie?? Jeśli tak, to jak ustawić, żeby było jak najbardziej zbliżone do 400W, a jeśli nie, to jak w ustawieniach renderera "indirect illumination" ustawić GI, żeby oczywiście było jak najbardziej zbliżone do 400W??