Napisano 23 Luty 200718 l witam. Mam taki problemik - muszę zrobić render do druku i nie wiem jakiej rozdzieloczści powinien być żeby ładnie wyszło na papierze. Druk ma być w 600dpi i formacie A4 i nie wiem czy rozdziałka obrazka powinna wynikać bezpośrednio z przeliczenia punktów na wielkość kartki, czy może jest jakaś inna zasada? Wdzięczność za jakiekolwiek rozjaśnienie ;)
Napisano 23 Luty 200718 l Jesli uzywaz 3ds maxa to w zakldce render masz print size wizarda za jego pomoca latwo wyliczysz rozdzielczosc renderingu w zaleznosci od wielkosci druku i ilosci dpi.
Napisano 23 Luty 200718 l A tak na przyszłośc i dla nie posiadaczy maxa: dpi = dots per inch, czyli ilosc punktów na cal. Cal to 25,4mm, reszte trzeba liczyć :) Edit: poprawiony przecinek, dzieki patry :)
Napisano 23 Luty 200718 l Konkretnie zrób ok. 3500x2500 pikseli absolutnie wystarczy na A4. Jeśli twój render jest gładki i czysty już na ekranie komputera to na papierze wyjdzie dużo lepiej, ponieważ pojedynczy piksel w praktyce zostaje zrzucony do dużo mniejszego rozmiaru w druku. 600 dpi to raczej niepotrzebna utopia jeśli ktoś chce to niech sobie próbuje drukować różnicy nie zobaczy.