tymko Napisano 27 Luty 2007 Napisano 27 Luty 2007 Witajcie! Postanowiłem zrobić sobie mini scenkę. W związku z tym mam parę pytań odnośnie v-raya. Zrobiłem coś takiego Co zrobić by scena była podobnie jasna a podłoga ciemniejsza. Jak zmniejszam Dark multiplier to podłoga jest ciemniejsza ale w pomieszczeniu też jest ciemniej. Jak próbowałem przyciemnić materiał podłogi to nie wiele się zmieniło. Jak zrobić materiał zamszowy? Proszę o wskazówkę.
cta Napisano 27 Luty 2007 Napisano 27 Luty 2007 jaki masz color mapping? spróbuj z HSV exponential wtedy podłoga nie powinna sie przepalać a zamsz musisz sam pokombinować, ewentualne poszukaj sobie tu jakiegoś fajnego materiałku http://www.vray-materials.de/all_materials.php
tymko Napisano 27 Luty 2007 Autor Napisano 27 Luty 2007 dzięki cta spróbowałem jeszcze z innym światłem - environment - skylight ustawiłem na 15 i wyszło tak: tylko jakieś dziwactwa mi przy oknie wyszły od czego to może być?
Neiraa Napisano 28 Luty 2007 Napisano 28 Luty 2007 mm...całkiem nieźle to wygląda, tylko kolor foteli jest okropnie..hmm..oczojebny, że tak powiem. no i pusto tutaj jakoś! ale podoba mi się dobór kolorów i oświetlenie. =)
tymko Napisano 1 Marzec 2007 Autor Napisano 1 Marzec 2007 Gdy jest pogodnie wracając z pracy mam taki widok tylko o wiele ciekawszy w kolorze i świetle. No i może tak pusto nie jest. Fotele faktycznie dają wtedy po oczach.
tymko Napisano 1 Marzec 2007 Autor Napisano 1 Marzec 2007 i jeszcze cosik takiego jak zrobić futro? podajcie jakiegoś linka!
t0m3k Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 bardzo mi sie podoba shader tej narzuty na fotelu (tylko kolor inny) co do futra to zalezy czego oczekujesz, proboj VrayFur, Shaghair (plugin platny) kiedys jeszcze spotkalem jakis darmowy ale nie pamietam nazwy.
cta Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 a jakie futro Cie interesuje? takie?: czy raczej takie?: czy może inne :]
patry Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 Witam :) Bardzo fajnie wyszło :) Kolorki takie milutkie :D Troszkę za bardzo Ci się chyba ściany zabarwiły, ale mogę się mylić :) Dajesz dalej :) PS Podzielisz się texturą podłogi?? :)
tymko Napisano 2 Marzec 2007 Autor Napisano 2 Marzec 2007 podłoga: http://local.wasp.uwa.edu.au/~pbourke/texture_colour/woodtile/floorboards.jpg cta obie wersje mi się podobają - nie wiem dlaczego jak próbowałem zrobić vrayFur'em to mi się zawieszał render. jak możesz to opisz jak się zabrać do tych futerek
cta Napisano 3 Marzec 2007 Napisano 3 Marzec 2007 tu masz te obydwa materiały jak chcesz: http://www.mytempdir.com/1239206
tymko Napisano 3 Marzec 2007 Autor Napisano 3 Marzec 2007 dzięki cta! Mam taki mały problem nie wiem dlaczego max mi się zwiesza i pokazuje błąd jak zaczyna obliczać light cache czy to wina ramu czy złego ustawienia światła? Zmniejszyłem Subdivs w LightCache oraz ilość włosków i jakoś poszło. A jak to jest gdy futrzak jest robiony Particlami - PFsource da się zrobić na nierównej powierzchni? zrobiłem jeszcze metodą hair and fur -narzutka oraz particle- dywan napiszcie jak zrobić narzutke particlami? i jeszcze:
PKextreme Napisano 3 Marzec 2007 Napisano 3 Marzec 2007 a nie lepiej użyc hair end fur mozna naprade uzyskac realny efekt :)
tymko Napisano 3 Marzec 2007 Autor Napisano 3 Marzec 2007 wiem wiem ale chciałbym się nauczyć również za pomocą Particli Mam również zamiar scenkę wrzucić do Maxwella, w związku z tym mam pytanie czy jak zrobię za pomocą hair and fur to się wyrenderuje? I jak zamienić Particle na obiekty?
Neiraa Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 Mmm..coraz lepiej! Teraz to naprawde za czyna świetnie wyglądać! Zwłaszcza ostatni obrazek.
adam_m Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 Z ciemnym dywanikiem wygląda super. Ciekawa kolorystyka :)
PKextreme Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 No pewnie ze sie wyrenderuje a co do particle to zbyc obciąza prosecor :P Tylko najlepiej zrób sobie osobny render na początku z hair end fur i zapisz se ustawienia jak ci wyjdzie to co chcesz :_) pozdro
tymko Napisano 5 Marzec 2007 Autor Napisano 5 Marzec 2007 mam jeszcze pytanie odnośnie firanki chciałbym uzyskać taki efekt jak na zasłonach (rozświetlenie) wiem że można użyć materiału sss ale nic mi nie wychodzi. Napiszcie jak to poustawiać ten materiał - szukam już długo i jakoś mi nie wychodzi. zrobiłem tak: i efektu nie ma. edit: zasłony są robione z plane - czy na plane ne działa sss?
IronMacko Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 To pierwsze zdjecie z Twojego ostatniego posta to zdjecie ...? Powiedz, ze tak... :)
tymko Napisano 5 Marzec 2007 Autor Napisano 5 Marzec 2007 IronMacko - zdjęcie ale może ktoś by mi pomógł z tymi zasłonami. Sprawdziłem że na plane nie działa sss jak więc zrobić efekt jak na zdjęciu? edit: zrobiłem tak bez sss ale to nie ta bajka kolejna próba: zasłona z sss 1.Czy da się zrobić sss na plane? 2. Jak zrobić by okno się nie zabarwiało?
tymko Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 nie bardzo wiem skąd ten błąd? co mam poprawić?
tymko Napisano 7 Marzec 2007 Autor Napisano 7 Marzec 2007 Kto mnie oświeci - Jak odwróciłem plane do światła to wtedy działa sss a jak odwróciłem do kamery to wtedy nie działa. Może ktoś mi odpowie? Co zrobić by w plane odwróconym do kamery też działało sss przykład: jak zwykle dużo pytań a brak odpowiedzi.
lukasz3d Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 odnosnie bledu"MAterial returned..." to sprawdz ktorej brylki dokladnie dotyczy-u mnie pojawialo sie to w przypadku dzwnego ustawienia swiatla, za duzych,skrajnych wartosci swiatla.Moze byc tez tak ze masz ktorys material "nievrayowy" lub z jakims bledem.Sprawdz dokladnie i popraw box 17 i podloge
tymko Napisano 7 Marzec 2007 Autor Napisano 7 Marzec 2007 dzięki lukasz3d - coś przekombinowałem ze światłami i podłogą. może ktoś by mi zdradził jak zrobić dobrze materiał dla zasłon. Próbowałem już na różne sposoby i żaden mi nie pasuje.
lukasz3d Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 ja odnosnie zaslon radze dac jedynie kolor ,transparetnosc lekka(refract),i mozesz na refracta nalozyc cosik jak uda sie zmajstrowac w photoshopie. Najlepiej czarne tlo dac i kola biale jedno obok drugiego.Poprobuj:)
tymko Napisano 8 Marzec 2007 Autor Napisano 8 Marzec 2007 dzięki lukasz3d dzięki cta już zaraz sprawdzę takie rozwiązanie.
tymko Napisano 16 Marzec 2007 Autor Napisano 16 Marzec 2007 Może macie jakiś sposób na ciekawy materiał zamszowy?
Yaro16 Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 Na prawde bardzo ładnie Ci wychodzi.Mało troche detali ale widze ze każdy detal robisz dokladnie i materiały ładne dajesz,oby tak dalej;d
Yaro16 Napisano 17 Marzec 2007 Napisano 17 Marzec 2007 firany super,troche rozjaśnic render mółbyś;d.ogólnie spox rendery;d
tymko Napisano 22 Marzec 2007 Autor Napisano 22 Marzec 2007 po parku poprawkach. Napiszcie co jeszcze należało by poprawić.
SimonM Napisano 23 Marzec 2007 Napisano 23 Marzec 2007 Nieźle. Aż się pogubiłem które to render a które fota;)
Rekomendowane odpowiedzi