Jump to content

Hair and Fur MAX9 dlugosc klosow

5z3ryf

Recommended Posts

witam.

chcialbym zapelnic plane (nie caly, w wybranych fragmentach) trawa po przez modyfikator Hair&Fur maxa9. nie wiem jak zmniejszyc dlugosc klosow trawy aby nie siegala do dachu budynku. gdy skaluje trawe, z poziomu modyfikatora, z nad ziemi wystaja tylko czubki źdźbeł. domyslam sie ze tych kepek trawy powinno byc wiecej i mniejszych, a nie modyfikator przypisuje je do calego plane'a.

plane jest podzielony na wiele segmentow.

prosilbym o pomoc w tym konkretnym przypadku, poniewaz nie znam sie zbytnio na czasteczkach, no i tez pluginow nie chce szukac, bo ten maxowy modyfikator wydaje mi sie ze wystarczy(?)

pozdrawiam.

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Aby efekt działania modyfikatora był widoczny tylko na wybranych fragmentach obiektu mozesz :

1. wejsc w rolete selection, wybrac face lub polygon, zaznaczyc interesujący Cie fragment plane'a, a nastepnie kliknąc update selection

lub

2. lepsze rozwiązanie -> zamapować plane'a, utowrzyc mapke w odcieniach szarości, gdzie kolor biały to maksymalne zagęszczenie wlosow (trawy) a czarny to ich brak i wstawić ją do slotu "density"

Jesli ustawienie dlugości przez scale w rolecie "general parameters" to za mało, wejdz do rolety tools-> style hair, na dole otworzonego okna jest szereg narzędzi do ukladania wlosów. Wybierz narzędzie scale, przytrzymując LMB i przesuwając myszką w lewo prawo skracasz bądź wydluzasz wlosy.

Mozesz rownież utworzyc spline'y o dlugości jaka Ci odpowiada, ustawic je na obiekcie na ktorym ma "rosnąc" trawa, polączyc wszystkie spliney w jeden obiekt, nastepnie z rolety tools modyfikatora hair and fur wybrac recomb from splines i wskazac utworzone wczesniej spliney.

...po pierwsze sprawdz skale twoich obiektow :) -jezeli robisz domek to sprawdz w jakich jednostkach pracujesz. Jezeli chodzi o skale trawy to oprocz "scale" w glownej zakladce modyfikatora jest opcja "scale" w palecie hair style - i tam radze szukac rozwiazania :)

a ja mam inne pytanie :)

gdzie ustawia się długośc włosów w maxie 9 ?

no kurde nie moge do tego dojść...

scale max to 100 więc więcej sie nie da,

gdzie tam sie ustala długość?

Cta wchodzisz w edytor wlosow wybierasz narzedzie "scale hair" i przeciagasz wlosy na taka dlugosc jaka chcesz. W tym momencie dlugosc ustawionych wlosow bedzie "scale max = 100" i teraz mozesz sobie zmniejszyc do odpowiendiej dlugosci