tobster Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Czy karta graficzna ma znaczący wpływ na czas renderowania w maxie ?
mirach Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 nie. Chociaz jakis czas temu Ania wrzucila newsa o jakims rendererze kozystającym z GPU. Ale standartowo render zalezy od proca i ramu.
Simple_man Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Karta graficzna ma tylko wpływ na to co masz na viewportach.
Karrde Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 ... Do momentu aż nie zaczniesz używać Gelato nVidii, który renderuje właśnie via GPU Geforce'ów i Quadro. Gelato 2.1 ma wtyczki do Mayi i Maxa. Other than that, karta graficzna ma wpływ zerowy na render.
Razi91 Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Ja na starym kompie miałem początkowo kartę Radeon 7000ve, a potem qmpel pożyczył mi Radeona 9550. W viewportach chodziło duuuuuużo lepiej, a rendersie też wydawał nieco krótszy....
Karrde Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Wrażenie psychologicznie kogoś kto uważa, że grafika przyspieszy mu render (coś jak podawanie placebo pacjentom). ;) W mentalu, vrayu, brazilu, etc., karta graficzna nie ma żadnego wpływu na czas renderowania. Żaden z tych silników nawet nie wie o jej istnieniu. Dlatego też np. mentalem można renderować zdalnie na rendernode'ach, które w ogóle nie mają karty graficznej.
Rekomendowane odpowiedzi